Proglašeni pobjednici HACKING IKEA natjecanja

Hacking IKEA 2018

Lucija Mandekić i Marko Mišković najbolji su ‘hakeri’ IKEA proizvoda u Hrvatskoj

Svojim radom „TET—“, studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta Lucija Mandekić i Marko Mišković pobijedili su na trećem izdanju HACKING IKEA natjecanja te osvojili stručno putovanje u Švedsku. Stručni žiri ocijenio je kako je pobjednički tandem, u konkurenciji od devet finalista, najbolje odgovorio na ovogodišnju temu HACKING IKEA natjecanja ‘Ravnopravnost je bolja za sve’ te najdalje otišao u hakiranju postojećih IKEA proizvoda, dajući im novu vrijednost, interesantnost i praktičnost.

Drugonagrađeni rad ovogodišnjeg HACKING IKEA natjecanja je „Tangled Up In You“, koji je izradila Tamara Runtić, kriminalistica iz Zagreba, a zbog izuzetne kreativnosti žiri je odlučio i nju nagraditi putovanjem u Švedsku. Treća je nagrada pripala Borisu Šantošiju, koji se uz stalni administrativni posao entuzijastički bavi produkt dizajnom i dizajnom interijera, a za njegov rad nazvan „Teeter-Totter“.

Takvu odluku, kojoj je – zbog iznimne kvalitete radova i nadasve kreativnog pristupa zadanoj temi – prethodilo dugo vijećanje, donio je stručni žiri koji su činile Petra Puž–Novoselec, dizajnerica interijera u robnoj kući IKEA Zagreb te Ivana Fabrio, docentica na Studiju dizajna, i nezavisna dizajnerica Nina Bačun iz kolektiva Oaza. Uz zahvalnice Design Districta Zagreb, IKEA je za sve sudionike natjecanja osigurala i poklon bonove.

„Raduje nas što smo i ove godine, u sklopu HACKING IKEA natjecanja, potaknuli naše sugrađane da uz pomoć malo kreativnosti svoju svakodnevicu učine još kvalitetnijom, a prostor u kojem žive prilagode vlastitim navikama i potrebama. Zadatak finalista bio je hakirati postojeće IKEA proizvode kako bi dobili ne samo novu vrijednost, već i pokazali kako dizajnom možemo dogovoriti na društvene izazove, te koliko nam je svima važna rodna ravnopravnost – u obiteljskom domu, u radnom okruženju, prilikom učenja ili zabave… ukratko – uvijek i svuda. Svi natjecatelji pokazali su veliki entuzijazam i umješnost, što izvrsno pokazuju i njihovi radovi, a osnovni kriterij prilikom odabira bio je koliko su svojim radom odgovorili na temu natjecanja“, istaknula je Petra Puž-Novoselec.

Ovogodišnje HACKING IKEA natjecanje održano je po treći puta u sklopu festivala Design District Zagreb, a zadatak natjecatelja bio je prenamijeniti ili doraditi postojeće IKEA proizvode kako bi dobili novu ili dodatnu funkciju. Natjecanje je održano tijekom prva dva dana Design District Zagreb festivala, a prethodile su mu radionice na kojima su, u suradnji s mentoricama Ivanom Fabrio i Ninom Bačun, finalisti izradili nacrte svojih radova i u robnoj kući IKEA Zagreb obavili kupnju proizvoda koje su hakirali.

Ovogodišnji pobjednici Lucija Mandekić i Marko Mišković time su se na poziciji najboljih hakera IKEA proizvoda u Hrvatskoj pridružili Josipu Tadiću i Luki Palestrini Mazić, koji su na prvom izdanju HACKING IKEA natjecanja, 2016. godine, svojim radom „Pasta“ osvojili najviše glasova žirija, te Eli Meseldžić i Andreji Lovreković koje su pobijedile prošle godine, na drugom izdanju HACKING IKEA natjecanja, radom “Lucky Charm”.

Zanimljive i nadasve jedinstvene radove s ovogodišnje HACKING IKEA natjecanja možete do 17. lipnja pogledati na izložbi u prostorijama Stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici 87, u radno vrijeme festivala Design District Zagreb, od 10.00-22.00 sati.

Pročitajte još vijesti!

Burilović, Radoš

Digitalna Komora štedi vrijeme poduzetnicima

Predstavljena prva e-usluga Gospodarska mreža Hrvatska gospodarska komora predstavila je novi projekt – Digitalna komora. Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj

Read More...
Drilo

Hrvatska je spremna za digitalizaciju

Hrvatska udruga poslodavaca, HUP- Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti predstavila je danas analizu razvoja digitalizacije Hrvatske te rezultate poslovanja

Read More...
Coolinarika

Pola milijuna Facebook fanova Coolinarike potvrdilo da je najveća kulinarska društvena mreža u regiji zaista cool

„Coolinariko hvala ti što postojiš i što unosiš veselje u moj život. Čast mi je biti članom ovog prekrasnog

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake