Proizvođačke cijene industrije porasle 29. mjesec za redom

In Vijesti iz svijeta
industrija

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu su na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz lani porasle za 2,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tako su proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle 29. mjesec zaredom. Naime, godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka 2021. godine, pri čemu su u lipnju lani porasle za čak 24 posto što je bila najviša stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, to jest od 2011. godine.

Od srpnja lani godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda kontinuirano je usporavala sve do ovogodišnjeg kolovoza. U siječnju ove godine iznosila je 14 posto, veljači 12,7 posto, ožujku 9,3 posto, travnju 6,5 posto, svibnju 2,5 posto, u lipnju 2,2 posto, te u srpnju 1,9 posto.

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u kolovozu u odnosu na srpanj zadržale stabilnost, dok su u usporedbi sa kolovozom 2022. više za 2,5 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su u kolovozu u odnosu na srpanj više za 0,7 posto, a u odnosu na kolovoz 2022. za 0,8 posto.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene su u kolovozu u odnosu na srpanj više za 0,8 posto, a u odnosu na kolovoz lani za četiri posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,8 posto, u energiji za 4,7 posto, te u trajnim proizvodima za za široku potrošnju za 4,4 posto. U intermedijarnim proizvodima porasle su za 0,6 posto, a u kapitalnim proizvodima za 0,5 posto.

Na mjesečnoj razini, u kolovozu prema srpnju, na domaćem su tržištu porasle proizvođačke cijene u energiji za 2,2 posto, u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,3 posto i u kapitalnim proizvodima za 0,2 posto. Proizvođačke cijene pale su u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,6 posto i u intermedijarnim proizvodima za 0,2 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u kolovozu ove godine prema istom mjesecu lani, proizvođačke cijene su porasle u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 15,4 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,6 posto te u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša (samo odjeljak 36) za 0,6 posto. Istodobno su pale rudarstvu i vađenju za 28,7 posto.

Na mjesečnoj razini proizvođačke cijene su porasle u porasle su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,3 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,2 posto te u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša (samo odjeljak 36) za 0,7 posto. U rudarstvu i vađenju pale su za 20,7 posto. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design