Proizvođačke cijene u europskoj industriji naglo porasle u listopadu

In Vijesti iz svijeta
proizvod

Proizvođačke cijene u europskoj industriji snažno su ubrzale u listopadu, predvođene poskupljenjem energenata na početku plinske krize i višim cijenama sirovina i dijelova zbog problema u opskrbnim lancima, pokazalo je izvješće Eurostata.

Proizvođačke cijene u industriji EU-a porasle su u listopadu na domaćem tržištu 5,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su bilježile upola slabiji rast, izračunao je Eurostat. Gotovo dvostruko snažnije porasle su i u eurozoni, za 5,0 posto.

Daleko su najviše na oba područja u listopadu na mjesečnoj razini porasle proizvođačke cijene u energetskom sektoru, za 14,9 posto u EU, te za 16,8 posto u eurozoni. U rujnu su i u EU i eurozoni uvećane 7,8 posto.

U odnosu na prošlogodišnji listopad proizvođačke su cijene u industriji EU-a i eurozone uvećane za 22 posto, odražavajući uzlet cijena u energetskom sektoru, za 62,5 posto u EU i za 60 posto u eurozoni.

Europu je u listopadu uzdmala kriza u opskrbi plinom, što je izazvalo probleme i u drugim sektorima, uključujući proizvodnju struje, a na udaru su se našla i kućanstva. Vlade brojnih zemalja priskočile su im u pomoć energetskim vaučerima i sniženim nametima u računima za struju. Ministri EU-a trebali bi o rastu cijena razgovarati na današnjem sastanku.

Snažno su u listopadu i u EU i eurozoni porasle i proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda, za 17,1 posto u EU te za 16,8 posto u eurozoni, odražavajući probleme u nabavnim lancima zbog snažnog skoka potražnje nakon ukidanja koronaograničenja.

Hrvatska blizu europskog prosjeka

Među zemljama EU-a najveći je rast proizvođačkih cijena u industriji u listopadu u odnosu na prethodni mjesec bilježila Belgija, za 11,2 posto, a blizu je dvoznamenkastom rastu i Italija s rastom cijena na mjesečnoj razini za 9,4 posto.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene u industriji porasle su u listopadu na domaćem tržištu za 6,3 posto u odnosu na rujan kada su uvećane 3,2 posto.

Izraženiji pad cijena u listopadu na mjesečnoj razini bilježila je samo Estonija, za 2,1 posto, dok su u Luksemburgu i Švedskoj bile gotovo nepromijenjene.

U svim su zemljama EU-a proizvođačke cijene u industriji u listopadu na domaćem tržištu bile više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a najviše su porasle u Irskoj, gdje su gotovo udvostručene.

Slijede Danska i Belgija s rastom cijena na godišnjoj razini za 40 odnosno 34,5 posto. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu na domaćem tržištu bile više za 19,7 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U rujnu porasle su 13,9 posto.

Najblaže su na godišnjoj razini porasle cijene na Malti, za 1,4 posto, a jednoznamenkasti rast bilježila je i Slovenija, za 9,4 posto. (H)

You may also read!

nafta

Cijene nafte potonule na najniže razine od veljače

Na svjetskim tržištima prošloga tjedna cijene nafte oštro su pale, spustivši se na razine od veljače ove godine pod

Read More...
vito

Nova pravila EU za radne uvjete

Početkom ovog mjeseca navršio se rok do kojeg su države članice EU-a trebale prenijeti Direktivu o transparentnim i predvidivim

Read More...
industrija

Pad narudžbi njemačkim tvornicama u lipnju blaži od očekivanog

Narudžbe njemačkim tvornicama smanjile su se u lipnju manje nego se očekivalo jer su veće domaće narudžbe djelomično neutralizirale

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design