Proizvođačke cijene u europskoj industriji naglo porasle u listopadu

In Vijesti iz svijeta
proizvod

Proizvođačke cijene u europskoj industriji snažno su ubrzale u listopadu, predvođene poskupljenjem energenata na početku plinske krize i višim cijenama sirovina i dijelova zbog problema u opskrbnim lancima, pokazalo je izvješće Eurostata.

Proizvođačke cijene u industriji EU-a porasle su u listopadu na domaćem tržištu 5,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su bilježile upola slabiji rast, izračunao je Eurostat. Gotovo dvostruko snažnije porasle su i u eurozoni, za 5,0 posto.

Daleko su najviše na oba područja u listopadu na mjesečnoj razini porasle proizvođačke cijene u energetskom sektoru, za 14,9 posto u EU, te za 16,8 posto u eurozoni. U rujnu su i u EU i eurozoni uvećane 7,8 posto.

U odnosu na prošlogodišnji listopad proizvođačke su cijene u industriji EU-a i eurozone uvećane za 22 posto, odražavajući uzlet cijena u energetskom sektoru, za 62,5 posto u EU i za 60 posto u eurozoni.

Europu je u listopadu uzdmala kriza u opskrbi plinom, što je izazvalo probleme i u drugim sektorima, uključujući proizvodnju struje, a na udaru su se našla i kućanstva. Vlade brojnih zemalja priskočile su im u pomoć energetskim vaučerima i sniženim nametima u računima za struju. Ministri EU-a trebali bi o rastu cijena razgovarati na današnjem sastanku.

Snažno su u listopadu i u EU i eurozoni porasle i proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda, za 17,1 posto u EU te za 16,8 posto u eurozoni, odražavajući probleme u nabavnim lancima zbog snažnog skoka potražnje nakon ukidanja koronaograničenja.

Hrvatska blizu europskog prosjeka

Među zemljama EU-a najveći je rast proizvođačkih cijena u industriji u listopadu u odnosu na prethodni mjesec bilježila Belgija, za 11,2 posto, a blizu je dvoznamenkastom rastu i Italija s rastom cijena na mjesečnoj razini za 9,4 posto.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene u industriji porasle su u listopadu na domaćem tržištu za 6,3 posto u odnosu na rujan kada su uvećane 3,2 posto.

Izraženiji pad cijena u listopadu na mjesečnoj razini bilježila je samo Estonija, za 2,1 posto, dok su u Luksemburgu i Švedskoj bile gotovo nepromijenjene.

U svim su zemljama EU-a proizvođačke cijene u industriji u listopadu na domaćem tržištu bile više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a najviše su porasle u Irskoj, gdje su gotovo udvostručene.

Slijede Danska i Belgija s rastom cijena na godišnjoj razini za 40 odnosno 34,5 posto. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu na domaćem tržištu bile više za 19,7 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U rujnu porasle su 13,9 posto.

Najblaže su na godišnjoj razini porasle cijene na Malti, za 1,4 posto, a jednoznamenkasti rast bilježila je i Slovenija, za 9,4 posto. (H)

You may also read!

plenkovic

Tri segmenta djelovanja za ublažavanje rasta cijena energenata

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati

Read More...
Donacija dm

Donacija dm-a u iznosu od 67.595 kuna za nastavak istraživanja raka prostate

U srijedu, 26. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju u iznosu od 67.595 kuna koja je namijenjena

Read More...
Milanović Kraš

U slavljeničkoj godini Kraš potvrđuje lidersku poziciju i nastavlja rasti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je posjetio Kraš prehrambenu industriju d.d. koja obilježava 110 godina poslovanja. Početak poslovanja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.