Pustolovnom turizmu za brži rast treba više promocije

In Iz zemlje
pustolovni turizam

Pustolovni turizam u Hrvatskoj raste, ali znatno sporije nego u Europi i ostatku svijeta te bi mu trebalo više promocije, a za cjelogodišnju ponudu i više avio-linija s europskim aerodromima, istaknula je dopredsjednica Zajednice poslovnog turizma pri HGK Veselka Huljić, iz splitske pustolovne agencije Aktivni odmor.

Zajednica pustolovnog turizma u utorak je održala radnu sjednicu s naglaskom na planiranje rada za iduću godinu, u kojoj će se, kako je kazala Huljić, fokusirati na B2B aktivnosti, odnosno na jačanje suradnje s poslovnim partnerima (hotelijerima, ugostiteljima i dr.). Najavila je da će se sutra osnovati županijska sekcija te Zajednice u Splitu, koja treba objediniti različite tvrtke koje se bave sličnim poslom.

Pustolovni turizam u svijetu je jedan od najbrže rastućih segmenata, s godišnjim rastom i do 65 posto, dok je to u Hrvatskoj još pomalo sramežljivo i rijetke su agencije koje se u to upuštaju“, kazala je Huljić.

Ipak, dodala je da se ta ponuda sve više razvija, većinom u formi tzv. soft adventure, što podrazumijeva laganije aktivnosti na otvorenom i pustolovine koje se mogu doživjeti uz biciklizam, penjanje, planinarenje, hodanje, ronjenje, istraživanje špilja, letove padobranom, balonom, zmajevima i drugo.

Predsjednica te Zajednice Laura Popovac, iz zagrebačke agencije VMD, kazala je da je pustolovni turizam dobra prilika za produljenje sezone, ali se mora povezati sa drugim oblicima selektivnog turizma (gastro, kulturni, ekološki, sportski i dr.).

Za produljenje sezone, pustolovnom turizmu za rad cijele godine trebalo bi prije svega više promocije, ali i više avio-linija s Europom, jer bez toga jako teško možemo raditi išta izvan sezone, čak i na tržištima koja su Hrvatskoj bliža“, poručila je Popovac, dodajući da bi u svemu trebalo više suradnje i sredstava, među ostalim i državnih za avio prijevoznike i druge partnere.

Zajednica trenutno ima 60 članica, većinom agencija koje se bave tim vidom turizma, ali i pružatelja raznih usluga u destinacijama. Važnu podršku dobivaju od HGK i HTZ-a, s kojim su u suradnji ove godine prvi put organizirali i studijsko putovanje za 12 stranih turoperatora, blogera i novinara kojima su iz prve rukle pokazali što Hrvatska nudi u pustolovnom turizmu.

Iduća godina bi, po ocjeni Zajednice, mogla biti i svojevrsna prekretnica, jer će se u prvom dijelu godine održati tri velike pustolovne manifestacije – Škraping u Tkonu u ožujku, Zadar Outdor Festival u travnju i Dubrovnik Outdor Festival u svibnju, koji će na tim područjima objediniti različitu ponudu prirodne, brdske i morske Hrvatske i na kojima se očekuje na svakoj više tisuća posjetitelja. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze oštro pale zbog nove varijante koronavirusa

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što

Read More...
zadar

U Zadru predstavljen projekt Doline za digitalne nomade

U Zadru je u petak predstavljen projekt prve Doline za digitalne nomade u Hrvatskoj, osmislili su ga Mario Mrkša

Read More...
kuna

Snažan rast BDP-a u trećem tromjesečju diže prognoze za cijelu 2021.

Rast BDP-a u trećem tromjesečju za snažnih 15,8 posto potaknuo je analitičare RBA da svoju trenutnu prognozu ukupnog rasta

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.