Rast broja izdanih dozvola i predviđene vrijednosti radova na godišnjoj razini

In Zaposlenost / plaće
dozvole

U siječnju ove godine izdano je 719 građevinskih dozvola, što je 6,4% više nego u istom mjesecu prošle godine. Rast je zabilježen kod dozvola za zgrade (6,1%) i kod dozvola za ostale građevine (7,6%), pri čemu su dozvole za zgrade činile 82,3% ukupno izdanih građevinskih dozvola.

Najčešće je siječanj mjesec u kojem se tijekom godine izda najmanje građevinskih dozvola, pa podaci iz tog mjeseca u pravilu nisu dovoljno reprezentativni za ocjenu tendencije kretanja u tom području. Ipak, znakovito je da je po broju ukupno izdanih građevinskih dozvola ovogodišnji siječanj najbolji siječanj od 2009. godine zahvaljujući najvećem broju izdanih dozvola za zgrade (u posljednjih devet godina) i za stanove (u posljednjih deset godina), uz povijesno rekordan siječanjski broj izdanih dozvola za ostale građevine.

Predviđena je vrijednost radova sadržana u izdanim građevinskim dozvolama u siječnju ove godine iznosila 2,3 milijarde kuna, što je 58,8% više nego u siječnju 2018. godine (45,2% više kod radova na zgradama i 82,1% više kod radova na ostalim građevinama).

Zapravo, ovogodišnji siječanj nije donio otklon od tendencija u kretanju izdanih građevinskih dozvola zabilježenih u prošloj godini koje obilježava usporavanje dinamike izdavanja dozvola, ponajprije pod utjecajem usporavanja rasta investicija na zgradama, uz održavanje relativno visoke dinamike rasta u dozvolama predviđene vrijednosti radova pod dominantnim utjecajem rasta vrijednosti radova na ostalim građevinama, odnosno infrastrukturnim projektima.

Tako broj izdanih dozvola u niskogradnji bilježi kontinuitet međugodišnjeg rasta u posljednja četiri mjeseca, a istodobno predviđena vrijednost radova na tim objektima raste respektabilnom dinamikom u posljednjih sedam mjeseci. Očito je da pri učinkovitijem korištenju sredstava iz fondova EU jačaju infrastrukturni investicijski projekti, i to oni veće vrijednosti s obzirom na to da broj izdanih dozvola raste sporije od predviđene vrijednosti projekata.

To potvrđuje i činjenica da je sumarno u posljednja tri mjeseca u odnosu na iste mjesece godinu dana prije, broj izdanih dozvola za ostale građevine povećan za 10,9% uz istodoban rast predviđene vrijednosti radova za 60,4%, pri čemu je prosječna vrijednost radova po izdanoj građevinskoj dozvoli povećana za 44,6%.

U siječnju ove godine bilježi se i povratak rasta broja stanova za koje su izdane građevinske dozvole, i to za 68,5% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Time se broj dozvola za stanove vratio na dinamiku izdavanja veću od tisuću stanova mjesečno, uz godišnji rast korisne površine stanova od 37,4%, što je bilo očekivano u okolnostima rasta zaposlenosti, plaća i stambenih kredita te nastavka provedbe državnih poticajnih mjera za rješavanje stambenog pitanja.

U nastavku godine očekujemo umjeren rast broja izdanih građevinskih dozvola, uz i dalje izraženiji rast predviđene vrijednosti radova pod utjecajem jačanja investicijske aktivnosti pri nastavku gospodarskog rasta, boljem korištenju raspoloživih sredstava iz fondova EU te raspoloživosti relativno jeftinih kreditnih sredstava i drugih izvora financiranja.

You may also read!

volonteri

PBZ volonteri educiraju učenike o financijskoj pismenosti i sigurnosti na internetu

Inicijativa Intese Sanpaolo Umjetnost štednje (The Art of Saving) koja je osmišljena u torinskom Muzeju štednje (Museo del Risparmio)

Read More...
Održivi razvoj nije trend, već obveza za budućnost

Održivi razvoj nije trend, već obveza za budućnost

„Hrvatsku u srpnju čeka veliki test za naše društvo na kojem možemo izabrati da budemo aktivni kreatori promjena, a

Read More...
Pevec

Pevec ulaže u Slavoniju

Tvrtka Pevec potpisala je ugovor o izgradnji prodajnog centra u Vukovaru s tvrtkom iz Slavonskog broda, Projektgradnjom, članicom Fortenova

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.