Rastom u veljači prekinut tromjesečni pad industrijske proizvodnje EU

In Financije i gospodarstvo
Industrija

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u veljači 2019. godine na razini EU (podaci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni) bila 0,3% veća (u Hrvatskoj 0,6% veća) u odnosu na isti mjesec 2018. godine, čime je zaustavljen kratkotrajan silazni trend. Naime, od rujna 2013. godine do listopada 2018. (uključujući i taj mjesec) gotovo se kontinuirano bilježio godišnji rast proizvodnje (samo je u studenome 2014. godine ostvaren pad), no u studenome 2018. zabilježen je pad proizvodnje koji se ponovio još dva mjeseca uzastopce (prosinac 2018. i siječanj 2019. godine).

Na pozitivan su trend industrijske proizvodnje EU posljednjih godina povoljno utjecale domaća (potrošnja kućanstva, države i investicije) i inozemna potražnja (robni izvoz). Robni izvoz na razini EU realno je bio 32,9% veći u 2018. godini od onog iz 2008. godine, osobna potrošnja bila je 8,3% veća, dok su investicije u fiksni kapital bile 2,3% veće. Ti podaci pokazuju da je u EU, kao i u Hrvatskoj, dinamika rasta domaće potražnje sporija u odnosu na dinamiku rasta inozemne potražnje.

Na pad proizvodnje u studenome i prosincu 2018. određeni je utjecaj imao pad inozemne potražnje, tj. robnog izvoza. Strukturno, ta su dva pada zabilježena znatnim dijelom kao rezultat pada proizvodnje u Njemačkoj, a djelomično su rezultat gospodarske politike SAD-a i neizvjesnosti oko Brexita. Siječanjski pad industrijske proizvodnje u Njemačkoj djelomično je rezultat pada proizvodnje u automobilskoj industriji na koji je utjecao štrajk u jednoj tvornici automobila u Mađarskoj.

Prema dostupnim podacima (za 25 od ukupno 28 zemalja), rast industrijske proizvodnje na razini EU u veljači 2019. godine strukturno je rezultat zabilježenoga povećanja proizvodnje u 16 zemalja, dok je u njih sedam (Njemačka, Irska, Španjolska, Latvija, Malta, Nizozemska i Portugal) zabilježen pad.

U prva dva mjeseca 2019. godine industrijska je proizvodnja EU u prosjeku bila 0,1% veća (u Hrvatskoj 2,6% veća) u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini EU prošla je godina bila peta uzastopna godina rasta industrijske proizvodnje, pri čemu je prošlogodišnja razina proizvodnje bila 1,8% veća (u Hrvatskoj 9,6% manja) u odnosu na onu iz 2008. godine. Očekujemo da će se ove godine nastaviti povoljna kretanja domaće potražnje unutar EU te da će to pozitivno utjecati na proizvodnju koja bi mogla ostvariti rast i šestu godinu zaredom.

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.