Za razvoj cikloturizma u Karlovačkoj županiji 500 tisuća kuna

1-HZŽ_Karlovačka župnija

Na putu prema moru, kroz Karlovačku županiju svake godine prolaze “rijeke turista”, ne sluteći što sve mogu vidjeti i doživjeti ako odluče malo skrenuti s autoputa. Osim prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i promocije specifičnosti svakog kraja za održivi turizam potrebno je privući turiste različitih interesa i sukladno njima prilagoditi županijsku turističku ponudu.

Znaju to u Karlovačkoj županiji te će tako ove godine za provedbu projekta razvoja cikloturizma u suradnji s Ministarstvom turizma izdvojiti 500 tisuća kuna.

Karlovački župan Damir Jelić ponosan je na ovaj projekt kojim će se ne samo obogatiti turistička ponuda, već i produžiti turistička sezona u županiji. „Cikloturisti osim dobre i ugodne vožnje na biciklu traže i ljepote prirode, okuse podneblja, tajne i posebnosti prostora, nova iskustva koja se mogu doživjeti uz rute. Tome pridonosi kvalitetna smještajna i ugostiteljska ponuda, dobro označene i interpretirane turističke atrakcije, ljubazni domaćini, mreža servisa i info punktova.“.

Nadalje, kako ističe župan, projektom „KAŽU – pedala“ izradit će se Operativni plan razvoja cikloturizma Karlovačke županije, dovršiti uređenje i trasiranje dvije započete cikloturističke rute, postaviti 14 servisnih stanica za bicikle na području Karlovačke županije, postaviti prometne znakove na trasiranim cikloturističkim rutama, izraditi internetsku stranicu cikloturizma Karlovačke županije te tiskati 2 tisuće komada sklopivih zemljovida i promotivnog materijala. Za potrebe cikloturista izrađen je poseban kartografsko-informativni materijal ‘Cycling adventure’ za područje Karlovca i Duge Rese, s time da se na sličan načina planiraju pokriti i preostali dijelovi Županije.

U kontekstu operacionalizacije aktivnosti koje proizlaze iz Akcijskog plana razvoja cikloturizma treba posebno naglasiti činjenicu da se razvoj cikloturizma uklapa i u glavne smjernice ključnih razvojnih dokumenata na nacionalnoj i na europskoj razini. U slučaju Hrvatske to se u prvom redu odnosi na Strategiju razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, u kojoj je cikloturizam prepoznat kao jedan od proizvoda s najvećom perspektivom razvoja, a na europskoj razini na dokument Europa 2020 koji promiče učinkovito korištenje prirodnih resursa.

No, nije samo cikloturizam jedini adut ove županije. Povoljni geografski uvjeti, bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta i praćenje trendova u turističkoj industriji rezultirali su da se uz klasične oblike turizma, ovdje mjesto nađu i lovni i ribolovni turizam, pustolovni turizam, itd. Uz to, važno je spomenuti kako je Karlovačka županija prva u Republici Hrvatskoj uvela foto-safari. Stoga ne čudi da je, uz kvalitetan smještaj i atraktivne sadržaje, ova županija već nekoliko godina uzastopno prva kontinentalna županija po broju turističkih noćenja (izuzme li se Zagreb).

Koliko će sredstava Karlovačka županija uložiti u unaprjeđenje turizma i u koje projekte možete provjeriti na aplikaciji Otvoreni proračun. Pomoću ove aplikacije svi zainteresirani građani mogu na jednostavan i čitljiv način vidjeti podatke o županjskom proračunu te o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava.

Pročitajte još vijesti!

traktor

Cijene u poljoprivredi krajem 2017. porasle 9,7 posto

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine porasle su za 9,7 posto u odnosu na isto

Read More...
krevet

U Hrvatskoj više od milijun turističkih kreveta, 56,7 posto u kućanstvima

U Hrvatskoj je u 2017. turistima bilo dostupno ukupno nešto malo više od milijun kreveta u komercijalnom smještaju, od

Read More...
-denis dik

Na Wall Streetu najveći tjedni skok u pet godina

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, no u cijelom prošlom tjednu S&P 500 indeks

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja