Rekordan broj posjeta stranih gostiju Britaniji u drugom tromjesečju

Patricia

Britanija je u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila rekordan broj posjeta stranih gostiju a i Britanci su ostvarili dosad nezabilježen broj posjeta inozemstvu kada je u pitanju to doba godine, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci.

U Britaniji je od travnja do lipnja zabilježeno 10,75 milijuna turističkih i drugih posjeta stranih gostiju, osam posto više nego prošle godine i najviše u tromjesečnom razdoblju otkada su se počeli pratiti ti podaci, izvijestio je državni ured za statistiku ONS.

U istom je razdoblju zabilježeno i 10,09 milijuna posjeta britanskih građana inozemstvu, jedan posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i najviše u tom dobu godine. Broj posjeta ipak je manji nego u razdoblju od srpnja do rujna, koje pokriva školske praznike.

Britanska funta oslabila je nakon referendumske odluke o izlasku iz Europske unije, što je pojeftinilo posjete Britaniji za strane goste.

Broj turističkih posjeta uvećan je pritom 20 posto, pri čemu na njih otpada oko polovine ukupnog broja posjeta. Broj poslovnih posjeta smanjen je pak četiri posto dok su se posjeti obitelji i prijatelja zadržali na prošlogodišnjoj razini.

Statističar ONS-a napominje pritom kako nema dokaza u podacima da su teroristički napadi u Londonu i Manchesteru odvratili goste od posjeta Britaniji.

Posjeti iz Sjeverne Amerike uvećani su 29 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 1,47 milijuna. Broj posjeta iz Europe uvećan je pak za znatno skromnijih tri posto, na 7,73 milijuna.

Ekonomist savjetodavne tvrtke EY ITEM Club Howard Archer smatra da je broj posjeta iz Sjeverne Amerike “nedvojbeno dobio podršku” iz slabije funte u odnosu na dolar.

Iz britanske agencije za promociju turizma VisitBritain poručuju da su povisili procjenu broja posjetitelja u ovoj godini, dodajući također kako broj rezervacija letova upućuje na pretpostavku o 9-postotnom povećanju broja posjetitelja u razdoblju od srpnja do rujna.

“Kontinuirani rast potvrđuje sve veću važnost (turističke) industrije koja je postala ključni pokretač gospodarskog rasta”, ustvrdila je direktorica VisitBritain Patricia Yates.

Ukupno su inozemni posjetitelji u tromjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem potrošili 6,23 milijarde funti (8,03 milijarde dolara), osam posto više nego 2016. godine. Britanci su pak u inozemstvu postrošili 11,25 milijardi funti, dva posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Britanci su inače manje putovali u Sjevernu Ameriku i zapadnu Europu a više u istočnu Europu i druge dijelove svijeta, pokazuju podaci. (H)

Pročitajte još vijesti!

Probavni enzimi_hidracija

Poražavajuće prehrambene navike Hrvata

Ljeti je važno brinuti o hidraciji organizma i konzumiranju lako probavljivih namirnica, no što ako je probava otežana zbog

Read More...
cola

26 studenata na ljetnoj praksi u Coca-Coli HBC Hrvatska

U šest tjedana programa Coke Summership studenti će stjecati dragocjena praktična iskustva i nova znanja uz rad s mentorima

Read More...
dm Deset najbrzih natjecateljica

Najveća dm ženska utrka do sada okupila 7.880 sudionika

Prikupljeno više od 115.000 kuna za udrugu Europa Donna U subotu, 16. lipnja, sedma dm ženska utrka okupila je

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake