Rekordna inflacija u eurozoni

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene u eurozoni stabilno rastu od prošlog ljeta, a svibanjska stopa inflacije iznosila je 8,1 posto, najviša od uvođenja zajedničke valute prije više od 20 godina, objavio je u petak Eurostat.

Međugodišnja inflacija, odnosno rast cijena na malo u prethodnih 12 mjeseci, u travnju je i dalje iznosila 7,4 posto. Mjesečna stopa inflacije u svibnju iznosila je 0,8 posto.

Uz rast cijena zbog stagnacije svjetske trgovine i, od kraja veljače, ukrajinskog rata, divlja inflacija ekonomista ne iznenađuje.

Posebno snažan doprinos daje cijena struje koja je u 12 mjeseci porasla za 39,1 posto. Hrana je bila 7,5 posto skuplja nego u svibnju 2021.

Temeljna inflacija, koja isključuje snažne oscilacije osnovne kategorije, porasla je s 3,5 na 3,8 posto od travnja do svibnja.

Europska središnja banka nastoji dugoročno zadržati stopu inflacije na dva posto. Nije uspjelo mjesecima pa je uz poprilično oklijevanje signaliziralo povećanje ključnih kamata od 0,25 posto.

U biti, više kamatne stope podižu cijenu novca i kredita. To hladi gospodarstvo, ali i inflaciju. Američke federalne pričuve već su ove godine prilagodile svoju kamatnu stopu tri puta veću, za ukupno 1,5 posto.

dpa GermanyToday

You may also read!

Rad, klimatske promjene i zdravlje

Rad, klimatske promjene i zdravlje

Siguran i zdrav rad pravo je svih radnika i temelj održivog razvoja. Više ne postoji sumnja da su posljedice

Read More...
kupci-maloprodaja-shopp

Očekivanja europskih potrošača pogoršana u lipnju

Očekivanja potrošača u EU i eurozoni pogoršana su lipnju, spustivši se blizu razine s početka pandemije covida 19, pokazali

Read More...
elektroauto

U EU-u do 2030. više od 60 milijuna električnih automobila

U Europskoj uniji će do 2030. godine na cestama biti više od 60 milijuna osobnih električnih vozila, više nego

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design