Rekordna razina indeksa pouzdanja potrošača

In Potrošači
hnb

U lipnju se indeks pouzdanja potrošača nastavio povećavati te je dosegnuo rekordno visoku razinu od kada se mjere očekivanja potrošača, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Pri tome povećanje optimizma u drugom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prosjek prvog tromjesečja odražava povoljnija kretanja kod sva tri kompozitna indeksa.

Tako je u odnosu na svibanj kompozitni indeks očekivanja potrošača, koji odražava očekivanja potrošača za idućih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u njihovom kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, zabilježio povratak u “pozitivan teritorij” s -1,6 na 1,8 dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 3,4 postotna boda.

Kompozitni indeks pouzdanja potrošača u lipnju je iznosio -2,8, što također predstavlja poboljšanje i na mjesečnoj i na godišnjoj razini te je ujedno i njegova povijesno najviša razina. Tako je u odnosu na svibanj njegova vrijednost viša za 1,3 postotna boda, dok je u odnosu na lipanj 2018. njegova vrijednost viša za čak 6,4 postotnih bodova.

Uz poboljšana očekivanja oko financijske situacije u kućanstvima u sljedećih 12 mjeseci poboljšana su i očekivanja oko promjena ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih godinu dana te su poboljšana i očekivanja oko kupnje trajnih dobara tijekom sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci.

Konačno, indeks raspoloženja potrošača koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u posljednjih 12 mjeseci, očekivanja ekonomske situacije u Hrvatskoj te s obzirom na ta očekivanja da li je povoljno vrijeme za investiranje u trajna dobra zabilježio je na godišnjoj razni rast za 10,6pb na -13,30 dok na mjesečnoj razini bio viši za 9,4 postotnih bodova.

Analitičari Reiffeisen banke (RBA) očekuju da će se povoljna kretanja indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača odraziti i na kretanje trgovine na malo u lipnju čiji je objavu DZS najavio za utorak. (H)

You may also read!

Samsung

Samsung Galaxy Note10 i Note10+ predstavljeni u Zagrebu

Nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji predstavljeni su premijerno i u Hrvatskoj.

Read More...
cro

Dubrovnik – tri milijuna noćenja sedam dana ranije nego 2018.

Dubrovnik je ovogodišnje tromilijunto noćenje ostvario 21. kolovoza, što je sedam dana ranije nego 2018. godine, objavila je u

Read More...
london

Velika Britanija i Južna Koreja potpisale trgovinski sporazum

Velika Britanija potpisala je u četvrtak bilateralni trgovinski sporazum s Južnom Korejom, kojim se produljuje dosadašnji režim slobodne trgovine

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.