REXPO – Investitorski novac dobrodošao, oni baš i ne

In Konferencije / savjetovanja
REXPO

U Zagrebu se u City Plaza Centru 26. i 27. studenoga održava osmi međunarodni sajam investicija REXPO, a na njemu, kao i svake godine, nastupa i Udruženje poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.

„Mnogo je infrastrukturnih projekata za koje trenutno nemamo novca, pa su nam bitni strani ulagači. Kod nas ih nema kao u okolnim državama zbog nefleksibilne regulative, i dalje se predugo čeka na građevinske dozvole pa i dalje moramo raditi na toj investicijskoj klimi. Zanimljivi su nam investitori koji su spremni uložiti u projekte koji se nude, primjerice, mi gledamo investitore zainteresirane za stambene projekte, odnosno za neke logističke i skladišne objekte“, istaknuo je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i direktor Operete Boro Vujović.

Naglasio je da na sajmove koji se održavaju u inozemstvu dolaze cijeli gradovi i države kako bi privukli strane investitore pa je važno da i u sklopu Udruženja surađuju na tome. „Komora je velika potpora jer nam omogućava da se predstavimo i institucijama i investitorima kao Udruženje. Individualno smo svi premali i zanemarivi pa nam ovakvi nastupi daju na snazi kad nastupamo i na ovom i na svim drugim sajmovima“, poručio je.

S njim se složio i direktor agencije Proagent iz Buzeta Vlatko Mrvoš koji je zajednički nastup naveo kao dobar primjer djelovanja struke uz potporu Komore jer takva prezentacija ostavlja mnogo ozbiljniji dojam od individualnog izlaganja.

„Kako bismo privukli strane ulagače, moramo riješiti problem viza za kupce iz Rusije ili Emirata. Moramo biti iskreni prema sebi kao država i odlučiti što želimo i kako to ostvariti. Ne može se dogoditi da je novac nekoga tko ima namjeru uložiti kod nas dobrodošao, a sam investitor nije. Čovjek kupi nekretninu za desetke milijuna eura, a za tri mjeseca kad mu istekne viza, mora napustiti zemlju. Druge zemlje su to riješile pa imaju velik rast investicija, a mi stagniramo zbog nepoticajnih uvjeta“, rekao je Mrvoš.

Prokurist tvrtke Lika nekretnine iz Otočca Ivan Bižanović osvrnuo se na situaciju na ličkom tržištu kazavši da u posljednje vrijeme i tamo cvjeta najam stanova za turiste. „Plitvička su nam jezera blizu pa gosti radije uzmu apartman u Otočcu za 30 eura, nego na Plitvicama za 130. Cijeli lički kraj sve se više orijentira na turizam, a sve manje na poljoprivredu, ali gospodarstvo stagnira. Ništa se ne gradi, nema stanogradnje, tvornica ni proizvodnih hala i zbog toga gubimo stanovništvo“, istaknuo je Bižanović, dodavši da je zajednički nastup u sklopu Udruženja znatno isplativiji za agencije.

Uz Operetu, Lika nekretnine i Proagent, na REXPO-u je u organizaciji Udruženja HGK svoje projekte predstavilo još šest tvrtki: Kastel Zagreb, Bonus nekretnine, Renova nekretnine i PBZ nekretnine iz Zagreba, Biliškov nekretnine iz Kaštel Starog te Dogma nekretnine iz Rijeke.

You may also read!

wall

Svjetske burze oštro pale zbog nove varijante koronavirusa

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što

Read More...
zadar

U Zadru predstavljen projekt Doline za digitalne nomade

U Zadru je u petak predstavljen projekt prve Doline za digitalne nomade u Hrvatskoj, osmislili su ga Mario Mrkša

Read More...
kuna

Snažan rast BDP-a u trećem tromjesečju diže prognoze za cijelu 2021.

Rast BDP-a u trećem tromjesečju za snažnih 15,8 posto potaknuo je analitičare RBA da svoju trenutnu prognozu ukupnog rasta

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.