Rješavanje pravnih nejasnoća temelj novih investicija u turizmu

In Korisno
Rješavanje pravnih nejasnoća temelj novih investicija u turizmu

Predstavljena knjiga Novi pravni režim za marine

„Ova knjiga nije samo znanstveno-stručna analiza i dijagnoza stanja, već sadrži preporuke i modele za poboljšanje pravne sigurnosti i rješavanje konkretnih problema koji su dijelom bili i limitirajući čimbenik razvoja nautičkog turizma, odnosno hrvatskog turizma u cjelini“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na predstavljanju knjige Novi pravni režim za marine.

Naglasio je da su rezultati rada autora knjige već postali dio aktualnog Pomorskog zakonika, posebice u segmentu modela standardiziranih uvjeta ugovora o vezu i ugovora o osiguranju odgovornosti marina, ali i dio radne verzije Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. „Upravo bi rješavanje postojećih pravnih nejasnoća i pravne nesigurnosti kroz Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, zajedno sa novim Zakonom o turističkom zemljištu, trebali činiti zamašnjak za novi investicijski ciklus u turizmu“, izjavio je Kovačević, uz napomenu da je Hrvatska s flotom od 4 tisuće plovila u charteru i 17.000 vezova u preko 140 luka nautička velesila i jedna od najznačajnijih nautičkih destinacija ne samo na Mediteranu, već i globalno.

Knjiga objedinjuje radove sa završne konferencije projekta Razvoj suvremenog pravnog i osigurateljnog režima za hrvatske marine: unapređenje konkurentnosti, sigurnosti, sigurnosne zaštite i zaštite morskog okoliša (DELICROMAR). Projekt je bio usmjeren na istraživanje pravnog okvira koji se odnosi na osnivanje, upravljanje i djelatnost luka nautičkog turizma u Hrvatskoj, a u njegovoj provedbi je aktivno sudjelovala i HGK.

Akademik Jakša Barbić, glavni urednik knjige, zahvalio je svima koji sudjelovali u pisanju knjige i provedbi projekta. „Ovaj projekt je rađen po najvišim znanstvenih standardima. U njemu se nije samo teoretiziralo, već je rodio konkretne prijedloge Ugovora o vezu i brojne druge stvari koje se sutra mogu primijeniti u praksi. Šteta bi bilo sad stati, trebamo nastaviti s radom, posebno na ugovornom dijelu. Moramo stvoriti jedinstveno i standardizirano tumačenje ugovora jer to onda donosi pravnu sigurnost“, poručio je Barbić.

Jasenko Marin, recenzent knjige i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, je kazao kako se radi o zborniku koji sadrži devet odličnih znanstvenih radova te da knjiga može poslužiti za primjer svim drugim znanstvenim projektima. „Knjiga je multidisciplinarna i u njoj je pravo u službi razvoja perspektive nautičkog turizma u Hrvatskoj. Pravni okvir je od iznimne važnosti za pružanje usluga na tržištu nautičkog turizma, a u ovim radovima je on detaljno razrađen pa se uz analizu stanja nude i konkretna rješenja“, izjavio je Marin.

Voditeljica projekta DELICROMAR Adriana Vincenca Padovan iz Jadranskog zavoda HAZU-a je pojasnila kako je HGK od početka projekta bila partner u njegovom provođenju. „Ciljevi projekta su bili ocijeniti nacionalne propise i vidjeti koje je potrebno unaprijediti, izraditi prijedloge novog zakonodavstva i poticati standardizaciju. Držim da smo ostvarili dobar dio tih ciljeva, a neke i nadmašili. Okupili smo struku i to smatram jednim od naših najznačajnijih rezultata. Također smo razvili suradnju među brojnim tijelima, poticali javnu raspravu i nadam se da će dosta naših rješenja zaživjeti u praksi jer bi to bitno doprinijelo pravnoj sigurnosti“, zaključila je.

You may also read!

Suradnja Hrvatske i Kine

Suradnja Hrvatske i Kine doživljava renesansu

„Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a

Read More...
Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar Riviera pokreće inicijativu „1,000 stabala Valamara“, najveću zelenu inicijativu ovakvog tipa u hrvatskom turizmu. U sklopu inicijative Valamar

Read More...
Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Tvrtke Verso Altima grupa i Radar Cyber Security potpisale su u Zagrebu partnerski ugovor za područje informacijske i kibernetičke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.