Robna razmjena s Turskom porasla za 13 posto

In Konferencije / savjetovanja
Tomislav Radoš

Turske tvrtke već etablirani partneri u turizmu, građevini i financijskom sektoru.

„Uvjeren sam da postoji značajan prostor za međusobnu suradnju, razmjenu roba i usluga ili pak zajedničko nastupanje na trećim tržištima. Za HGK Turska je jedno od strateških tržišta, u idućem razdoblju planiramo niz aktivnosti kako bi se naša suradnja unaprijedila, a planiramo i otvaranje predstavništva HGK kako bi gospodarstvenicima naših zemalja olakšali poslovanje i potakli ih na suradnju,“ rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu održanom danas u HGK, koji je okupio više oko 40 hrvatskih i 40-tak turskih tvrtki.

Turske tvrtke zainteresirane su za suradnju u područjima graditeljstva, inženjeringa, građevinskih materijala, namještaja, transporta i brodogradnje.

Robna razmjena s Turskom je u prvih šest mjeseci prošle godine rasla za 13 posto, na 501,8 milijuna dolara, uz rast izvoza iz Hrvatske u Tursku od 2,4 posto. Turski proizvodi i investitori nisu nepoznanica na hrvatskom tržištu, prisutni su već niz godina u turističkom i financijskom sektoru, a zadnje vrijeme i kao pouzdan partner u građevinskoj operativi.

Jedno od značajnijih turskih ulaganja realizirano je krajem prošle godine kada je grupacija Yildirim najavila ulazak u vlasničku strukturu Petrokemije Kutina, strateške hrvatske tvrtke za proizvodnju mineralnih gnojiva. Dvije tvrtke dobile su i posao obnove zgrade MVEP-a i bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu.

“U KBC-u Sestre milosrdnice obnavljamo šest objekata, koji su oštećeni u potresu 2020. te planiramo završetak obnove u roku od 23 mjeseca,“ rekao je Mustafa Caner Ulukaya, zamjenik voditelja projekta iz tvrtke Akfen Construction Company, koji je dodao kako planiraju nakon završetka ovog projekta vidjeti i koje su mogućnosti ulaganja u turističku infrastrukturu.

“Naša tvrtka obnavlja zgradu Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Nadamo se da će nam to što radimo biti dobar primjer za neke buduće ostale projekte“, rekao je Tuğrul Turgut, voditelj projekta iz tvrtke Feka Construction Company o obnovi zgrade MVEP-a.

Trenutno najznačajnija građevinska aktivnost u Hrvatskoj prisutna je u području željezničke infrastrukture u kojoj se u Hrvatskoj do kraja desetljeća očekuje snažan investicijski ciklus. Tvrtka Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret početkom 2020. godine je s HŽ infrastrukturom potpisala ugovor o rekonstrukciji postojećeg i gradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica s Mađarskom. Riječ je o projektu vrijednom 320 milijuna eura bez PDV-a, a 85 posto sufinancira se iz EU fondova.

Predsjednik Trgovinske i industrijske komore grada Ünye Irfan Akar, ujedno i predvodnik turskog gospodarskog izaslanstva, predstavio je okrug u kojem djeluje njihova komora s oko 200 tisuća stanovnika i više od 1500 članica. Grad je ujedno i međunarodna luka, a najznačajniji dio gospodarske djelatnosti odnosi se na proizvodnju lješnjaka, obradu metala i drveta, proizvodnju opreme za dom, tekstilnu industriju, brodogradnju te građevinu, koja je i bila fokus ove delegacije. „Naše tvrtke imaju veliki potencijal i nadamo se budućim suradnjama,“ istaknuo je Akar.

“Vjerujem da će ovaj posjet doprinijeti našim gospodarskim odnosima koji se sve više razvijaju. Posjet predsjednika Erdogana svakako je dao doprinos toj suradnji i dodatan vjetar u leđa. Nadamo se da ćemo imati priliku pružiti našu pomoć i u obnovi područja pogođenim potresom”, rekao je veleposlanik Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran.

Izvor: HGK

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle nakon povećanja kamata Feda i ECB-a

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro završiti ciklus

Read More...
PBZ

Intesa Sanpaolo blago povećala dobit i prihod u 2022.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o blagom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini, uz veće

Read More...
Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštani poremećaji pripadaju najčešćim oboljenjima povezanima s radom. Ti poremećaji pogađaju milijune radnika diljem Europe i koštaju poslodavce milijarde

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design