SAD obustavio uvođenje carina Francuskoj

In Vijesti iz svijeta
AMERIKA

Sjedinjene Države obustavile su uvođenje dodatnih carina na francusku kozmetiku, torbice i drugu robu, kojima su planirale uzvratiti na francuski porez na digitalne usluge.

Dodatne carine od 25 posto na uvoz francuske robe procijenjene godišnje vrijednosti oko 1,3 milijarde dolara, koje su trebale biti uvedene u srijedu, odgođene su do daljnjeg, objavio je u četvrtak Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

“Američki trgovinski predstavnik odlučio je obustaviti carine zbog tekućih istraga sličnih poreza na digitalne usluge koji su usvojeni ili se razmatraju u deset drugih jurisdikcija”, navodi se u priopćenju USTR-a, objavljenom u četvrtak.

Odgoda će omogućiti koordinirani odgovor nakon završetka 10 istraga o porezima u Indiji, Italiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, istaknuo je USTR, ne navodeći kada bi mogao poduzeti sljedeće korake.

Washington je carine na francusku robu najavio u srpnju, nakon istrage u kojoj je zaključeno da je francuski porez na digitalne usluge (DST) nepravedno izdvojio američke tvrtke poput Googlea, Facebooka, Applea i Amazona.

U srijedu USTR je ustvrdio da porezi na digitalne usluge koje su usvojile Indija, Italija i Turska također diskriminiraju američke kompanije i da su u suprotnosti s međunarodnim poreznim načelima.

Francuska i druge zemlje porez na digitalne usluge smatraju legitimnim oporezivanjem domaćih ogranaka velikih tehnoloških tvrtki, za koje smatraju da enormno zarađuju na njihovim tržištima, a tek ograničeno pridonose državnoj blagajni.

Europski čelnici i poslovne udruge izrazile su zadovoljstvo potezom Washingtona, napominjući da će im dati više vremena za razgovore o globalnom poreznom rješenju.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da carine ionako ne bi bile “legitimne” prema propisima WTO-a, ponovo pozivajući na globalno rješenje oporezivanja digitalnih kompanija.

“Trgovinski sporovi između SAD-a i Europe … donijet će samo gubitnike, posebno u ovo vrijeme krize”, rekao je. Povjerenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis naglasio je spremnost Bruxellesa da radi na globalnom rješenju za pravično oporezivanje sektora.

“EU je spreman istražiti sve mogućnosti ako SAD jednostrano primijeni te trgovinske mjere ”, kazao je Dombrovskis.

Odgoda ujedno daje novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovoj kandidatkinji za položaj trgovinske predstavnice Katherine Tai vremena da uspostavi suradnju s Francuskom i ostalima kroz multilateralno rješenje, tvrde u Koaliciji uslužnih djelatnosti (CSI).

Predsjednica te poslovne udruge Christine Bliss pozvala je Francusku i druge zemlje pod istragom USTR-a da obustave oporezivanje digitalnih usluga i nastave raditi na rješenju.

Gotovo 140 zemalja uključenih u pregovore dogovorilo se u listopadu da će pregovore prekinute zbog odbijanja Washingtona da potpiše sporazum uoči predsjedničkih izbora nastaviti do sredine 2021. (H)

You may also read!

covid

Nepravedna podjela cjepiva stajala bi svjetsko gospodarstvo tisuće mlrd dolara

Ako bogate zemlje osiguraju glavninu cjepiva protiv covida 19, a zemlje u razvoju ostanu uglavnom praznih ruku, kao što

Read More...
Erste

Erste banka građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci

Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta

Read More...
sajam

Udruga hrvatskih sajmova Stožeru: Sjetite se i nas, kada ćete nam dozvoliti rad?

Udruga hrvatskih sajmova u ponedjeljak je otvorenim pismom pozvala Stožer civilne zaštite RH da uvaži i postojanje sajmova i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.