SAD obustavio uvođenje carina Francuskoj

In Vijesti iz svijeta
AMERIKA

Sjedinjene Države obustavile su uvođenje dodatnih carina na francusku kozmetiku, torbice i drugu robu, kojima su planirale uzvratiti na francuski porez na digitalne usluge.

Dodatne carine od 25 posto na uvoz francuske robe procijenjene godišnje vrijednosti oko 1,3 milijarde dolara, koje su trebale biti uvedene u srijedu, odgođene su do daljnjeg, objavio je u četvrtak Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

“Američki trgovinski predstavnik odlučio je obustaviti carine zbog tekućih istraga sličnih poreza na digitalne usluge koji su usvojeni ili se razmatraju u deset drugih jurisdikcija”, navodi se u priopćenju USTR-a, objavljenom u četvrtak.

Odgoda će omogućiti koordinirani odgovor nakon završetka 10 istraga o porezima u Indiji, Italiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, istaknuo je USTR, ne navodeći kada bi mogao poduzeti sljedeće korake.

Washington je carine na francusku robu najavio u srpnju, nakon istrage u kojoj je zaključeno da je francuski porez na digitalne usluge (DST) nepravedno izdvojio američke tvrtke poput Googlea, Facebooka, Applea i Amazona.

U srijedu USTR je ustvrdio da porezi na digitalne usluge koje su usvojile Indija, Italija i Turska također diskriminiraju američke kompanije i da su u suprotnosti s međunarodnim poreznim načelima.

Francuska i druge zemlje porez na digitalne usluge smatraju legitimnim oporezivanjem domaćih ogranaka velikih tehnoloških tvrtki, za koje smatraju da enormno zarađuju na njihovim tržištima, a tek ograničeno pridonose državnoj blagajni.

Europski čelnici i poslovne udruge izrazile su zadovoljstvo potezom Washingtona, napominjući da će im dati više vremena za razgovore o globalnom poreznom rješenju.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da carine ionako ne bi bile “legitimne” prema propisima WTO-a, ponovo pozivajući na globalno rješenje oporezivanja digitalnih kompanija.

“Trgovinski sporovi između SAD-a i Europe … donijet će samo gubitnike, posebno u ovo vrijeme krize”, rekao je. Povjerenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis naglasio je spremnost Bruxellesa da radi na globalnom rješenju za pravično oporezivanje sektora.

“EU je spreman istražiti sve mogućnosti ako SAD jednostrano primijeni te trgovinske mjere ”, kazao je Dombrovskis.

Odgoda ujedno daje novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovoj kandidatkinji za položaj trgovinske predstavnice Katherine Tai vremena da uspostavi suradnju s Francuskom i ostalima kroz multilateralno rješenje, tvrde u Koaliciji uslužnih djelatnosti (CSI).

Predsjednica te poslovne udruge Christine Bliss pozvala je Francusku i druge zemlje pod istragom USTR-a da obustave oporezivanje digitalnih usluga i nastave raditi na rješenju.

Gotovo 140 zemalja uključenih u pregovore dogovorilo se u listopadu da će pregovore prekinute zbog odbijanja Washingtona da potpiše sporazum uoči predsjedničkih izbora nastaviti do sredine 2021. (H)

You may also read!

plenkovic

Tri segmenta djelovanja za ublažavanje rasta cijena energenata

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati

Read More...
Donacija dm

Donacija dm-a u iznosu od 67.595 kuna za nastavak istraživanja raka prostate

U srijedu, 26. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju u iznosu od 67.595 kuna koja je namijenjena

Read More...
Milanović Kraš

U slavljeničkoj godini Kraš potvrđuje lidersku poziciju i nastavlja rasti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je posjetio Kraš prehrambenu industriju d.d. koja obilježava 110 godina poslovanja. Početak poslovanja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.