Na sajmu u Gudovcu 500-njak izlagača

gudovec

Na 25. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu predstavlja se oko 500 izlagača iz 15-ak zemalja, a nakon otvorenja sajma u petak je potpisano i deset ugovora iz Programa ruralnog razvoja, vrijednih 60,16 milijuna kuna.

Najveću poljoprivrednu sajamsku manifestaciju u Hrvatskoj otvorio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je tom prigodom poručio da Vlada i on kao ministar prepoznaju poljoprivredu kao stratešku djelatnost u nacionalnom gospodarstvu.

“Nizom mjera i zakonskih rješenja želimo okrenuti nova stranicu u hrvatskom agraru, osnažiti proizvodnja i učiniti je konkurentnom za utakmicu kako na zajedničkom europskom tržištu tako i kroz izvoz na treća tržišta”, istaknuo je Tolušić.

“Realizaciju Programa ruralnog razvoja ove smo godine stavili u petu brzinu. Potvrđujemo to i danas. Nakon samo 50-ak dana od zatvaranja sedam natječaja za podmjere 4.1. i 4.2., za koje ukupna alokacija iznosi 900 milijuna kuna, prve ugovore potpisujemo upravo ovdje na Bjelovarskom sajmu”, naglasio je.

Naime, desetak korisnika je s predstavnicima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisalo ugovore za financiranje za operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.

Ugovore ukupne vrijednosti 60,16 milijuna kuna, ravnateljica Agencije za plaćanja Matilda Copić potpisala je korisnicima. Riječ je o obrtu za proizvodnju i preradu gljiva i trgovinu Andričić, poljoprivrednim obrtima obrta Agro Puškarić i Dominik B., ugostiteljskim i poljoprivrednim obrtom Citadela, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Marin Bešlić i Antonio Strgar, te “Agropomper” Ivica Pomper i tvrtkama Croma-Varaždin, Žumberački sinovi i Dukat.

Po potpisivanju ugovora, korisnici kreću s postupkom nabave, podnose drugi dio zahtjeva za potporu, nakon čega će onim prihvatljivima biti izdane odluke o dodjeli sredstava.

Svi korisnici koji dobiju odluke o dodjeli sredstava mogu podnijeti zahtjev za predujam koji može iznositi 50 posto odobrene potpore, napominju iz Ministarstva u priopćenju.

Zemlja partner na ovogodišnjem sajmu je Republika Mađarska i na otvorenju je bio i mađarski ministar poljoprivrede Sàndor Fazekas, kojega je hrvatski ministar ugostio na štandu Ministarstva poljoprivrede, uz doručak s proizvodima s hrvatskih farmi.

Iz Ministarstva, ujedno, podsjećaju da je prva međunarodna manifestacija “Doručak s hrvatskih farmi” održana u Budimpešti u svibnju ove godine, gdje su hrvatski proizvođači predstavili svoje prehrambene proizvode s oznakama kvalitete – meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, te brašno i kruh s hrvatskih polja.

Sajam u Gudovcu održava se do 10. rujna i organizatori očekuju oko 50 tisuća posjetitelja.

U okviru sajma održat će se i najveća specijalizirana stočarska priredba u zemlji – Državna stočarska izložba, na kojoj će više od 200 uzgajivača iz gotovo svih hrvatskih županija predstaviti oko 500 grla iz uzgoja goveda, ovaca, koza, svinja, konja, izvornih pasmina peradi i pčela. (H)

Pročitajte još vijesti!

osijek

Forum ICT-društvo: stvorimo uvjete za ostanak mladih

Tema prvog Foruma ICT-društvo, koji će se održati 23. ožujka 2018. u Osijeku, je utjecaj tehnološke dimenzije globalizacije na

Read More...
1-Jasminka Horvat Martinović

Vienna Insurance Group u Hrvatskoj: Pripajanje i promjene u vodstvu Društva

Jačanje bankoosiguranja kao zadan cilj Bankoosiguratelj Erste osiguranje bit će pripojen Wiener osiguranju, nakon odobrenja Hrvatske agencije za nadzor

Read More...
Tvornica

Neto dobit Končar D&ST-a 41,5 milijuna kuna

Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u 2017. su ostvarili 41,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 15,5 posto

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja