Na sajmu u kineskom Ningbou više od 20 hrvatskih tvrtki

Ningbo

Na trećem Sajmu za trgovinu i investicije Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe – Kina+16 održanom u Ningbou, predstavilo se više od 20 hrvatskih tvrtki, a sajam je bio i dobra najava skorog otvaranja predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Šangaju.

Na hrvatskom štandu predstavilo se više od 20 tvrtki proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića i napitaka, prehrambenih proizvoda, tradicionalnih suvenira, nakita i umjetnina, a posjetitelji su imali prilike doznati više i o ponudi nekretnina te o dodacima prehrani za mačke, pse i konje.

Na sajam su doputovali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, a s obzirom na velik broj tvrtki koje su se ove godine predstavile u Ningbou, sajam bi mogao biti odličan uvod za otvaranje predstavništva HGK u Šangaju koje bi trebalo početi s radom do kraja godine.

Sajam Kina+16 ima vodeću ulogu u jačanju trgovinske razmjene u sklopu kineske inicijative Pojas i put u koju najmnogoljudnija zemlja svijeta ubrizgava značajne količine novca s nizom projekata u cilju povezivanje Azije s Europom i Afrikom, na čijoj ruti je i Hrvatska.

Ningbo je odabran za domaćina sajma, jer je to luka s dugogodišnjom tradicijom koja je prvi izbor zemalja srednjeg i istočnog dijela Europe za prijevoz dobara prema Kini.

Sajam je uključivao niz manifestacija, poput Simpozija o trgovini i investicijama pokrajine Zhejiang, Međunarodnog sajma potrošačkih dobara, Turističke konferencije mehanizma Kina+16 te trodnevnog događanja pod nazivom Zagrizi srednju i istočnu Europu.

Među poduzetnicima koji su izlagali na sajmu je Tomislav Sumić koji isporučuje tartufe u Hong Kong. Tijekom prvog izdanja sajma on je surađivao sa slovenskim štandom te je na njemu predstavio Žiganteove tartufe i vina Bolfan što je zainteresiralo mnoge kineske tvrtke, a Hong Xing BMS-u iz Ningboa nije trebalo dugo da ga kontaktira i uključi u svoj rad kao savjetnika za uvoz robe iz 16 zemalja srednje i istočne Europe. Ta je tvrtka vlasnik lifestyle marketa-restorana u kojima nude isključivo uvozne organske proizvode. Hrvatske ”boje” zasad brane vina, tarufi i džemovi, a priželjkuje i uvoz Mlinarovih pekarskih proizvoda te većeg broja organskih artikala iz Hrvatske.

“Među Kinezima vlada velik interes za med, mlijeko i mliječne proizvode, meso, za čiji se uvoz nažalost i dalje čeka dozvola, te općenito prehrambene proizvode iz Hrvatske“, kaže Sumić dodajući kako je oko 80 posto proizvoda koji su ove godine bili na hrvatskom štandu po prvi puta u Kini, poput onih iz Atlantica, Zvijezde, Sardine, Apimela te Viridisovih dodataka za prehranu pasa, mačaka i konja.

Ravnatelj organizacijskog odbora sajma Yu Dunhua kaže kako je u početku problem bio što se radi o stvaranju platforme za 16 uključenih strana, odnosno 16 različitih kultura i pristupa.

“Osim toga neki od proizvoda su po prvi puta ulazili u Kinu tako da je trebalo proći mnogo pregovora s carinom što je svakako bio jedan od većih izazova“, kaže on.

Yu je posjetio svih 16 zemalja uključenih u inicijativu te je mišljenja da svaka od njih ima jedinstven potencijal za suradnju s Kinom.

“Hrvatska je svakako među onima koje su u vrhu kada je riječ o potencijalu te je jasno da on nije iskorišten u željenom postotku, no nastojimo to promijeniti. U Hrvatskoj sam boravio više puta i moram priznati da sam oduševljen organskim proizvodima, od vina preko tartufa do mesa. S obzirom na to da očekujemo kako će iduće izdanje sajma biti još veće, shvatite to kao priliku za još jači izvoznički napad na kinesko tržište” poručio je Yu. (H)

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja