Saudijska najava podigla cijene nafte prema 31 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 31 dolar, potaknute neočekivanom najavom Saudijske Arabije da će u lipnju smanjiti opskrbu više no što je dogovorila s ostalim vodećim proizvođačima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,41 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,22 dolara višoj cijeni, od 25,36 dolara.

Saudijska Arabija objavila je jučer da će u lipnju smanjiti opskrbu za dodatni milijun barela dnevno, više no što je dogovoreno sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača.

Time će saudijska proizvodnja u idućem mjesecu biti smanjena gotovo 40 posto u odnosu na travanj, na 7,5 milijuna barela dnevno.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt također su se obvezali smanjiti proizvodnju više no što je dogovoreno, za dodatnih 180.000 barela dnevno.

OPEC+ dogovorio je sredinom travnja da će smanjiti proizvodnju za ukupno 9,7 milijuna barela dnevno kako bi je uskladio sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Najave velikih proizvođača u regiji Perzijskog zaljeva jučer nisu impresionirale trgovce koji su ih procjenjivali u kontekstu urušene potražnje i naznaka drugog vala zaraze koronavirusom u zemljama poput Kine, Njemačke i Južne Koreje.

“Proizvođači čine sve što je u njihovoj moći da uravnoteže tržište nafte, ali njihove su napore jučer omele pojačane bojazni od koronavirusa. Iako sve više zemalja ublažava ograničenja. Raspoloženje je pokvario strah od drugog vala zaraze”, tumači Tamas Varga iz PVM-a. Danas se raspoloženje popravilo.

“Trgovci, naravno, ni izdaleka nisu sigurni da će jučer najavljena dodatna smanjenja značajnije podići cijenu nafte. Danas su ipak zaključili da su dodatna smanjenja pozitivna za marže”, opisuje raspoloženje Bjarne Schieldrop iz banke SEB.

Očekuje se da će smanjenje proizvodnje, zajedno s ublažavanjem mjera suzbijanja pandemije u nekim zemljama, poduprijeti potražnju za gorivima i ublažiti pritisak na skladišne kapacitete.

Pozornost se sada okreće američkim tjednim izvješćima o zalihama koja će u ovom tjednu biti ključna za definiranje cijene nafte. Očekuje se da će pokazati rast zaliha u prošlom tjednu za 4,3 milijuna barela, pokazala je preliminarna anketa Reutersa. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je u ponedjeljak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 22,71 dolar, što znači da je porasla 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

Nestle_zdravija

“Vrtim Zdravi Film” uspješno se zavrtio kao dio nastave na daljinu

"Vrtim Zdravi Film" uspješno se prilagodio novom načinu nastave te po prvi put zaživio i na daljinu, ali i

Read More...
Valamar

Valamar otvara turističku sezonu uz nove usluge i inovacije

Valamar Riviera, najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, započelo je s otvaranjem turističkih objekata 22. svibnja otvorenjem Lanterna Premium Camping

Read More...
Lidl Ilica 201

Otvorena prva Lidlova trgovine u zagrebačkoj Ilici

Moderna gradska trgovina u širem centru Zagreba, Lidlova je 102. trgovina u Hrvatskoj. Lidl, jedan od vodećih trgovačkih lanaca u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.