Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske, podržava odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanima

In Porezi / zakoni
sumt

Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske (SUMT), podržava trenutnu odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanima, ali isključivo ukoliko se ograničenje provodi bezuvjetno, bez iznimki i pogodovanja bilo kojem tržišnom segmentu ili subjektu.

Naime svjedoci smo trenutno, kako se kiosci, pekare te trgovine u sklopu benzinskih postaja, iznimke kojima je dopušten rad, pretvaraju u klasične trgovine, nudeći uz osnovni asortiman i brojne druge proizvode, poput primjerice smrznute hrane, brašna ili sredstava za pranje.

„Općenito, pitanje rada trgovina nedjeljom, potrebno je dugoročno riješiti donošenjem odgovarajućih propisa, kojima će se predvidjeti jednaki uvjeti za sve, čime će se osigurati pošteno tržišno natjecanje. Nužno je stoga sagledati sve aspekte problema, kao i moguće pozitivne i negativne efekte, kako bi konačno zakonsko rješenje bilo primjenjivo, te u skladu s potrebama radnika, gospodarstva i društva općenito.“, istaknuo je ovom prigodom Damir Aščić, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Repulike Hrvatske.

Saveza udruga malih trgovaca RH okuplja i predstavlja gotovo 70% svih malih trgovaca u Republici Hrvatskoj, odnosno 360 pravnih subjekata. Čini ga mreža od 700 trgovina u 15 županija, s više od 2.500 zaposlenika i 150 tisuća kupaca dnevno, uz godišnji promet od 1,8 milijardi kuna. Savez i sve njegove članice, svih ovih godina od osnutka 2009.-e, kontinuirano ulažu u rast i razvoj svojih tvrtki. Investicije se mjere u milijardama kuna, čime se izravno utječe i osigurava egzistencija ne samo 2 tisuće 500 zaposlenika, kumulativno njihovih obitelji, već i partnera proizvođača domaćih prehrambenih proizvoda, kojima je na taj način omogućeno zapošljavanje i očuvanje tisuća radnih mjesta.

SUMT je kao takav važan faktor u neometanoj i redovnoj opskrbi robe, posebice u ovakvim trenucima. Smatraju kako bi se upućivanjem kupaca na učestalije korištenje malih trgovina, dodatno smanjio pritisak na velike trgovačke lance, čime se u konačnici potencijalno doprinosi smanjenju mogućnosti širenja zaraze.

You may also read!

ICEL 2020

Održana 10. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo – ICEL 2020

Jubilarna 10. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo – ICEL održana je u petak, 20. studenoga u online okruženju. Glavna

Read More...
Damir Zoric

HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta

Zatvaranjem ugostiteljskih objekata ugrožava se opstojnost gospodarstva i radna mjesta, istaknuli su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

Read More...
konobar

Hrvatska obrtnička komora: obeštećenje obrtnika zbog zatvaranja je imperativ, možemo razgovarati samo o uvjetima njegovog provođenja

Hrvatska obrtnička komora smatra kako će Vlada RH biti spremna na kompenzaciju obrtnicima kojima se onemogući rad te traže

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.