Sedmu godinu zaredom donacija dm-a omogućava istraživanje raka prostate

In DOP
donacija dm-a

U petak, 20. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju od 9.431,28 eura koja je namijenjena istraživanju raka prostate u Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a. Donacija je ostvarena u suradnji sa Satiričkim kazalištem Kerempuh u sklopu kampanje Movember koja sedmu godinu zaredom skreće pozornost na muške bolesti i važnost prevencije.

„Dio svakodnevnog poslovanja dm-a je društvena odgovornost u kojoj važnu ulogu ima poticanje sugrađana na bolju brigu o zdravlju. Ujedno nastojimo doprinijeti kvaliteti zdravstvene skrbi zbog čega smo i ove godine pružili podršku Institutu Ruđer Bošković u potrazi za novim otkrićima koja će unaprijediti liječenje raka prostate“, izjavila je Martina Markota, voditeljica odnosa s javnošću u dm-u.

Ovogodišnja donacija namijenjena je istraživanju „Kako tumori prostate komuniciraju sa svojim okolišem?“ koje provodi sedam istraživača Zavoda za molekularnu medicinu čiji je rad dm u proteklih sedam godina podržao s više od 54.000 eura. Tijekom suradnje s dm-om, znanstvenici Instituta Ruđer Bošković ispitali su proteinske biljege u 160 kliničkih uzoraka karcinoma prostate i 65 uzoraka zdrave prostate u svrhu otkrivanja novih pokazatelja bolesti. Dosadašnji napori rezultirali su otkrićem novih potencijalnih prognostičkih markera i novim spoznajama o molekularnim mehanizmima stvaranja otpornosti na hormonsku terapiju.

„Karcinom prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, a Hrvatska je među deset zemalja Europske unije s najvišom stopom smrtnosti od te bolesti. Zahvalni smo što je dm prepoznao važnost istraživanja karcinoma prostate te što nam je omogućio sedam godina neprekinutih istraživanja u kojima smo napravili važne pomake u boljem razumijevanju tumora što je ključno za dijagnostiku i liječenje“, naglasio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Pod vodstvom doc. dr. sc. Maje Sabol, istraživački tim IRB-a u istraživanju će se fokusirati na ispitivanje čimbenika koji utječu na razvoj tumora te na komunikaciju tumorskih stanica s okolišem da bi ustanovili kako prisutnost zdravih stanica u tumorskoj masi djeluje na rast i razvoj tumora.

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle nakon povećanja kamata Feda i ECB-a

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro završiti ciklus

Read More...
PBZ

Intesa Sanpaolo blago povećala dobit i prihod u 2022.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o blagom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini, uz veće

Read More...
Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštani poremećaji pripadaju najčešćim oboljenjima povezanima s radom. Ti poremećaji pogađaju milijune radnika diljem Europe i koštaju poslodavce milijarde

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design