Shell udvostručio dobit u 2022.

In Tvrtke i tržišta
Shell

Britanski nafni i plinski div Shell izvijestio je u četvrtak da je udvostručio dobit u 2022. godini zahvaljući snažnom rastu cijena nafte i plina.

Prilagođena dobit poskočila je u 2022. godini na 40 milijardi dolara, dosegnuvši najvišu razinu u 115-godišnjoj povijesti kompanije, piše BBC.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana je 53 posto, na 84,3 milijarde dolara.

Lavovski dio prilagođene dobiti, ukupno 33,4 milijarde dolara, generirali su plinski i odjel istraživanja i proizvodnje nafte, otprilike dvostruko veći nego u 2021.

Nakon što su ruske snage upale u Ukrajinu krajem veljače 2022., cijena nafte poskočila je nakratko na londonskom tržištu nadomak 128 dolara, ali se u međuvremenu spustila na nekih 85 dolara. Spustile su se i cijene plina, nakon što su u 2022. izazvale krizu na europskom tržištu.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca Shellov plinski odjel gotovo je utrostručio prilagođenu dobit u usporedbi s prethodna tri mjeseca, na šest milijardi dolara.

Kompanija je ovog tjedna izvijestila da će spojiti odjele za proizvodnju nafte i prirodnog i ukapljenog plina i smanjiti broj izvršnih uloga u tvrtki.

Rekordna zarada britanske tvrtke nadovezuje se na objavu američkog konkurenta Exxon Mobila da je 2022. godinu zaključio s rekordnih 57 milijardi dolara neto dobiti. Ukupni prihod dosegnuo je 413,68 milijardi dolara.

Američki div napomenuo je ujedno da mu je dobit u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju smanjena za 1,3 milijarde dolara zbog poreza na ekstraprofit u Europskoj uniji. Najavili su tužbu protiv Unije, tvrdeći da porez izlazi iz okvira njihovih ovlasti. (H)

You may also read!

poljoprivreda

U proljetnu sjetvu s jeftinijim gnojivom, ali i padom cijena uroda

Ove ćemo godine imati jeftiniju proljetnu sjetvu nego lani, rekao je za Hinu član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore

Read More...
sajam

Na Proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru više od 400 izlagača

Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, koji se ovog vikenda održava po 24. put u Gudovcu pored Bjelovara, bit će najveći

Read More...
vina

Hrvatski vinari predstavljaju se na najvećem sajmu vina ProWein u Düsseldorfu

Jedna od najvećih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina, vinarske opreme i alkoholnih pića u Europi i svijetu prilika je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design