U siječnju 20 posto više turističkih dolazaka i 17 posto više noćenja

In Iz zemlje
sljeme

U siječnju je prema podacima sustava eVisitor i eCrew, u Hrvatskoj ostvareno 217.000 turističkih dolazaka što je 20 posto više nego u prvom mjesecu 2017. godine te 612.000 noćenja ili 17 posto više, izvijestila je u srijedu Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Strani turisti ostvarili su 126.000 dolazaka uz povećanje od 22 posto te 377.000 noćenja (rast za 21 posto), a za 17 posto porastao je i broj dolazaka domaćih turista, koji su ostvarili i 12 posto više noćenja.

Treba, međutim, naglasiti da se radi o turistički relativno mrtvom mjesecu, s obzirom na i dalje vrlo izraženu sezonalnost hrvatskog turizma, kako i na na nisku bazu usporedbe.

Po županijama, najviše noćenja u siječnju -143.000, ostvareno u Zagrebu, a slijede Istra (107.000) i Kvarner (80.000 noćenja).

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je 62.000 noćenja, Dubrovačko-neretvanskoj 46.000, Zadarskoj 25.000 , Šibenskoj-kninskoj 14.000 te u Ličko-senjskoj županiji 10.000 noćenja.

U kontinentalnim je županijama, ne računajući grad Zagreb, registrirano 124.000 noćenja, a najviše u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

Po destinacijama, u siječnju je, osim u gradu Zagrebu, najviše noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Opatiji i Poreču.

U prvom su mjesecu ove godine najviše noćenja ostvarili turisti iz Bosne i Hercegovine (60.000), Njemačke (36.000), Italije (34.000), Slovenije (34.000) i Austrije (30.000), dok ih je prema strukturi smještaja najviše ostvareno u hotelima (359.000) i objektima u domaćinstvu (124.000 noćenja).

Komentirajući siječanjske rezultate, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da je nastavak dvoznamenkastog rasta turističkog prometa na početku godine najbolji pokazatelj kako razne manifestacije, od sportskih događaja do brojnih novih ponuda, pozitivno utječu na razvoj turizma.

“Današnji gosti u Hrvatskoj traže raznoliku ponudu i sadržaje, a to je upravo ono na što ćemo naše aktivnosti i programe i dalje usmjeravati. Vjerujem kako će turistička 2018. godina biti uspješna ne samo kroz rast turističkog prometa, već i kroz još veći iskorak prema boljem pozicioniranju Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije”, poručio je Cappelli.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić smatra da su dobri siječanjski rezultati rezultat snažne promocije i raznolike turističke ponude s naglaskom na događanja.

“HTZ kontinuirano provodi marketinške kampanje koje za cilj imaju pozicioniranje Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije. Uspješno je provedena zimska brand kampanja, a uskoro na tržištima diljem svijeta krećemo s provedbom promotivne kampanje za predsezonu koja će biti aktivna do kraja ožujka”, rekao je Staničić.

Ocijenio je kako su pozitivan učinak na turistički promet u siječnju imala događanja poput skijaške utrke Snježne kraljice ili Europskog rukometnog prvenstva održanog u četiri hrvatska grada.

Najavio je skorašnje raspisivanje programa HTZ-a za dodjelu potpora događanjima. (H)

You may also read!

Iva Bahunek

Iva Bahunek dobitnica nagrade „The Great Sea Award“

U posljednjih 6 godina, na svjetskoj karti glavnih događanja u turističkom svijetu, nametnuo se kongres pod nazivom Mediterranean Tourism

Read More...
Forum Berlin

Burilović: Pristup njemačkom tržištu nije lagan, ali naše tvrtke su konkurentne

Održan Njemačko-hrvatski gospodarski forum „Njemačka je naš najvažniji vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći izravni strani investitor u našu zemlju. Iako

Read More...
cappelli

Gastronomija sve važnija i daje dodatnu kvalitetu turizmu

Ministar turizma Gari Cappelli i i njegov pomoćnik Tonči Glavina u utorak su na Otvorenom danu Visoke škole Aspira

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.