Sindikati u akciji za novi gospodarski i socijalni model

In Zaposlenost / plaće
Sindikati u akciji za novi gospodarski i socijalni model

Sindikati diljem Europe zajedno rade na novom gospodarskom i socijalnom modelu koji radnike stavlja na prvo mjesto. Trebamo stvarnu promjenu, a ne povratak štetnim propalim idejama iz prošlosti.

Od srpnja do kraja godine u nizu europskih zemalja (Poljska, Grčka,Crna Gora,Finska, Švicarska, Austrija, Irska, Italija, Francuska, i dr.) sindikati mobiliziraju članstvo i organiziraju prosvjede, demonstracije i razne akcije.

Između ostalog u peticiji „Stop štednji 2.0“, naglašava se da zajedno možemo izgraditi gospodarstvo za ljude i planet. Radnici su umorni od punjenja novčanika bogatih. Peticija će biti dostavljena Europskoj komisiji i svim nacionalnim vladama gdje god postoje potpisnici.

Među zahtjevima ističe se: Nema povratka na štednju; Ulaganje u bolje plaćena, održiva radna mjesta obuhvaćena kolektivnim ugovorom; Nema javnih subvencija bez socijalne uvjetovanosti; Pravednije gospodarstvo za sve; Radnici ne žive na jahtama, oni zaslužuju pravedniji udio u bogatstvu koje stvaraju. Trebamo stvarnu promjenu, a ne povratak na štetno smanjenje deficita. Socijalni dijalog je ključan.

Pozivaju se članovi i organizacije u europskim zemljama da se pridruže borbi i pobrinu da europske vlade slušaju ljude. Zahtijeva se novi ekonomski i društveni model koji stavlja radnike na prvo mjesto.

Vitomir Begović

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design