Slaba proizvodnja šećerne repe zadaje nevolje francuskom proizvođaču šećera

In Regionalni razvoj
secerana

Najveći francuski proizvođač šećera i etanola Tereos najavio je reorganizaciju poslovanja i zatvaranje šećerane na sjeveru Francuske zbog očekivanog naglog pada proizvodnje šećerne repe.

Tereos je drugi proizvođač šećera u svijetu zahvaljujući značajnim poslovnim aktivnostima u Brazilu, a prošle je godine upozorio da ne isključuje mogućnost zatvaranje šećerane u francuskom Morainsu, dodavši i da traži kupca za tvornicu krumpirovog škroba u Haussimontu.

Nagli skok cijena pomogao je kompaniji da poboljša rezultate u trećem poslovnom tromjesečju, koje je završilo u prosincu, ali ostaje problem visokog duga, koji bi se u ovoj sezoni trebao dodano povećati.

Unatoč visokim cijenama šećera, tvrtka očekuje da će u novoj sezoni 2023/2024. od zadrugara dobiti 10 posto manje repe.

“Profitabilnost uzgoja repe se u Tereosu nedvojbeno se poboljšava, ali članovi zadruge suočavaju se s regulatornim (zakonskim, zdravstvenim, ekološkim) i ekonomskim ograničenjima koja rezultiraju kontinuiranim smanjenjem zasijanih površina”, istaknuli su u srijedu.

Površine pod šećernom repom u ovoj će godini u Francuskoj pasti na najnižu razinu u 14 godina, budući da poljoprivrednike od kulture odvraća šteta koju bi mogla donijeti ograničena upotreba neonikotinoidnih pesticida, rekao je Reutersu u veljači čelnik skupine uzgajivača repe CGB.

Nakon zatvaranja proizvodnje šećera u Escaudoeuvresu, šećerna repa uzgojena na obližnjim poljima bit će prerađena u susjednim šećeranama, objavio je Tereos.

“Tvornice koje šećer proizvode iz repe traže kapitalna ulaganja i imaju visoke fiksne troškove. Zato je je logično, u kontekstu pada proizvodnje repe u nekim francuskim područjima, zatvoriti pogone i preraspodijeliti repu”, komentirao je Tereosovu najavu neimenovani trgovac šećerom.

Zabrinutost zbog moguće štete na usjevima dodatno je pojačana u ovoj godini nakon što je sud EU-a u veljači poništio francusku odluku da se uzgajivačima šećerne repe još godinu dana dopusti korištenje insekticida zabranjenog u Uniji. (H)

You may also read!

poljoprivreda

U proljetnu sjetvu s jeftinijim gnojivom, ali i padom cijena uroda

Ove ćemo godine imati jeftiniju proljetnu sjetvu nego lani, rekao je za Hinu član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore

Read More...
sajam

Na Proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru više od 400 izlagača

Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, koji se ovog vikenda održava po 24. put u Gudovcu pored Bjelovara, bit će najveći

Read More...
vina

Hrvatski vinari predstavljaju se na najvećem sajmu vina ProWein u Düsseldorfu

Jedna od najvećih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina, vinarske opreme i alkoholnih pića u Europi i svijetu prilika je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design