Slovenija želi da američki fond kupi Mercator

In Strateški savezi
mercator

Ljubljanski “Dnevnik” objavio je u četvrtak kako ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek želi da trgovački lanac Mercator, koji još nije prenesen na grupu Fortenova, kupi američki investicijski fond Apollo Global Management, a tu vijest prenose i drugi slovenski mediji.

Kako prenosi slovenska novinska agencija STA, koja se također poziva na Dnevnik, Počivalšek želi da Mercator kupi američki fond koji je prije par godina kupio, a potom uspješno restrukturirao mariborsku banku Nova KBM, a o tome je nedavno razgovarao s predstavnikom Apolla Micheleom Rabaom.

U slovenskom Ministarstvu gospodarstva na to su kazali kako je Počivalšek predstavnika Apolla pozvao na razgovor i da želi da Mercator dobije zdravog, stabilnog i strateškog vlasnika.

“Budući da je Apollo uspješno restrukturirao i sanirao Novu KBM, ministar je želio provjeriti interes toga fonda za ulazak u vlasničku strukturu Mercatora, o kojemu ovisi deset tisuća radnih mjesta u Sloveniji i pola milijarde eura narudžaba slovenskih dobavljača”, naveli su s tim u vezi u slovenskom Ministarstvu gospodarstva, a prenose mediji.

Kako dodaju, Mercator je za sada još u vlasništvu “starog” Agrokora, jer bi za njegov prijenos na Fortenova grupu suglasnost trebale dati i slovenske banke – vjerovnice, a nije poznato jesu li za prodaju slovenskog trgovačkog lanca američkom fondu zainteresirane dvije ruske banke, Sberbank i VTV i ostali vodeći vlasnici.

U slovenskom Ministarstvu gospodarstva potvrdili su međutim da se Počivalšek idućeg mjeseca tijekom međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu namjerava sastati s direktorom Sberbanka Hermanom Grefom.

U Fortenova grupi nisu željeli komentirati navod ljubljanskog “Dnevnika”, niti izjave iz slovenskog Ministarstva gospodarstva, prenose slovenski mediji.

Uprava Mercatora inače je u četvrtak objavila da je s bankom VTB Europe potpisala ugovor o refinanciranju 80 milijuna duga po boljim uvjetima od ranijih, te da je ruska banka time “iskazala snažnu potporu i povjerenje u uspješnost poslovanja grupe Mercator”.

Nakon ostvarenog gubitka u 2017. Mercator je lani poslovao s, doduše skromnom, ali ipak dobiti od 1,6 milijuna eura, uz ukupne prodajne prihode u visini 2,18 milijardi eura koji su se lani povećali za 1,2 posto. (H)

You may also read!

voda

Hrvatska navodnjava tek 2,5 posto poljoprivrednih površina

Hrvatska je po navodnjavanju na začelju Europske unije, jer navodnjava tek 2,5 posto poljoprivrednik površina, ističe se u analizi

Read More...
ValFresco Direkt

Valamar pokrenuo Valfresco Direkt

U okviru priprema za restart poslovanja, Valamar Riviera, najveća hrvatska turistička kompanija, je u proteklih 60 dana osmislila i

Read More...
elka

Elka pustila u rad novi pogon vrijedan 15 milijuna kuna

U zagrebačkoj tvrtki Elka u utorak je pušten u rad novi proizvodni pogon za izradu vodiča vrijedan 15 milijuna

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.