Smanjena opskrba poduprla cijene nafte iznad 44 dolara

In Financije i gospodarstvo
benga

Cijene nafte ponovo su u petak prekoračile razinu od 44 dolara, poduprte smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača koja je prevagnula nad zabrinutošću za potražnju zbog sporog oporavka gospodarstva od posljedica pandemije Covida-19.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje te je iznosila 44,37 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 41,73 dolara.

Stabilnu potporu cijenama pruža smanjena opskrba iz vodećih proizvođača radi prilagodbe narušenoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa.

Od svibnja do kolovoza Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, smanjivali su opskrbu za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno a od rujna do kraja godine ublažit će rezove na 7,7 milijuna barela dnevno.

Pod lupom su sada proizvođači koji su u prethodnim mjesecima proizvodili više no što je dogovoreno pa bi sada trebali to nadoknaditi značajnijim rezovima.

Irak je ovog tjedna poručio da bi za nadoknadu mogao zatražiti dodatna dva mjeseca, do kraja studenog, a naglasio je i da ne pokušava ishoditi izuzeće od smanjenja u prvom tromjesečju 2021.

Značajniji rast cijena zakočile su i danas naznake slabije potražnje u SAD-u, iskazane u padu potražnje za benzinom u prošlom tjednu, prema izvješću američke vlade.

Zalihe srednjih derivata u Singapuru, azijskom poslovnom središtu, porasle su pak na najvišu razinu u devet godina.

„Unatoč današnjem rastu cijena, koji je donekle ublažio ovotjedne gubitke, šira tržišna slika otkriva trend spuštanja cijena, pokrenut u srijedu nakon izvješća o slabijoj potražnji benzina“, rekala je analitičarka tvrtke Rystad Energy Paola Rodriguez-Masiu.

Potražnja je oslabljena u vrijeme pandemije i ograničenja uvedenih kako bi se zaustavilo širenje virusa. Trgovci strahuju za oporavak, s obzirom na nove slučajeve zaraze, pa pozorno prate makroekonomske pokazatelje, uključujući podatke s američkog tržišta rada.

Danas objavljeno izvješće ministarstva trgovine pokazalo je da su američki poslodavci u kolovozu neto otvorili 1,37 milijuna novih radnih mjesta, nešto manje nego u srpnju. Stopa nezaposlenosti pala je s 10,2 na 8,4 posto.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 43,46 dolara, što znači da je bila 1,67 dolara niža nego prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

Zdravko Marić i Luka Burilović

Marić: Naše glavne poruke su porezno rasterećenje i pogled prema naprijed

Na sastanku gospodarstvenika s ministrom financija Zdravkom Marićem održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori raspravljalo se o petom krugu porezne

Read More...
Lesnina

Kako odabrati idealni tepih

Ako unutar svoja četiri zida želimo uživati i osjećati se opušteno, bitno je da ambijent odgovara našim željama i

Read More...
Konzum

Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata

U novoobnovljenoj zgradi u centru grada uz Super Konzum nalazit će se i nekoliko međunarodnih brendova. Nedugo nakon otvorenja Konzuma

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.