Smjena Ramljaka ugrozila bi proces restrukturiranja Agrokora

In Tvrtke i tržišta
Alastair Beveridge

Alastair Beveridge, direktor AlixPartnersa, savjetnika u restrukturiranju Agrokora, kazao je u intervjuu Jutarnjem listu da bi smjena izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka ugrozila proces retrukturiranja koncerna, a istaknuo je i da vjeruje da će taj proces završiti u zakonskom roku.

“Zakon o izvanrednoj upravi propisuje jednogodišnje razdoblje i mi nastavljamo raditi prema tome. Ako nam razne okolnosti ne budu previše odvraćale pozornost od osnovnog posla, vjerujemo da u tom razdoblju možemo ostvariti cilj”, kazao je Beveridge u intervjuu Jutarnjem listu, objavljenom u subotu.

Na pitanje bi li rušenje Ramljaka zbog političkog pritiska ugrozilo proces restrukturiranja Agrokora, direktor AlixPartnersa odgovorio je kako bi “to apsolutno ugrozilo proces, Ante je sastavni dio uspjeha koji smo već ostvarili u razdoblju izvanredne uprave”.

Premijer Andrej Plenković zatražio je prošloga tjedna dokumentaciju vezanu uz angažiranje savjetnika u Agrokoru nakon što je u medijima objavljeno kako je, između ostalih, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna.

Zbog toga se već danima u javnosti vode rasprave o visokim savjetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Od početka projekta na restrukturiranju Agrokora aktivno su u timu AlixPartnersa radile i rade, uključujući međunarodne i domaće savjetnike, do 34 osobe, izvijestila je ovih dana ta savjetnička tvrtka. Domaće tvrtke odabrane kao podizvođači AlixPartnersa su Altera Corporate Finance, Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri te Texo Management.

Beveridge u intervjuu objašnjava da su u prvim danima izvanredne uprave lokalne tvrtke Texo Management, Altera savjetovanje i Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri već pomagali izvanrednom povjereniku.

“U to vrijeme niti jednu od tih kompanija formalno nije bio angažirao Agrokor, ali su dobro radile i vrlo su dobro razumjele problematiku”, kaže Beveridge, objašnjavajući da im je stoga ponudio da budu dio tima za restrukturiranje.

Na pitanje kako je definirana cijena Texovih konzultantskih usluga i jesu li prethodno analizirane naknade drugih stranih i hrvatskih konzultanata, Beveridge, među ostalim, kaže kako je često važno zadržati stručnjake koji su već upoznati s projektom.

“Jedna jasna prednost ovakvog pristupa niže su naknade lokalnih savjetnika, koje su u skladu s lokalnim tržištem i koje su naš zajednički pristup učinile troškovno učinkovitim, povoljnijim za Agrokor”, kazao je Beveridge.

Izvanredni povjerenik Ramljak lani je u studenom iznio podatak kako će troškovi više od 140 savjetnika u postupku iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka. (H)

You may also read!

Fitch-Ratings

REJTING Fitch zadržao hrvatski kreditni rejting na BB+ i pozitivne izglede

Agencija Fitch u petak je zadržala hrvatski kreditni rejting na 'BB+', a izglede pozitivnima, istaknuvši da to odražava ravnotežu

Read More...
kupac

50 mjeseci kontinuiranoga rasta maloprodajnoga prometa

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realan je promet u trgovini na malo u listopadu ove godine bio, prema

Read More...
turisti

U listopadu u Hrvatskoj 12,4 posto više noćenja turista

U listopadu je u hrvatske komercijalne smještajne objekte došlo 963 tisuće turista, što je 13,3 posto više nego godinu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.