Snažan rast industrijske proizvodnje u velikim gospodarstvima eurozone u svibnju

njemacka

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj poskočila je u svibnju, pokazali su u petak službeni podaci, najavljujući dobar rezultat drugog tromjesečja u industriji eurozone u cjelini.

Njemačka industrijska proizvodnja porasla je u svibnju 1,2 posto na mjesečnoj razini, gotovo dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energije.

Najveći je skok proizvodnje zabilježen u energetskom sektoru, za 2,9 posto u odnosu na travanj, a izrazito je porasla i proizvodnja investicijskih roba, za 2,6 posto.

“Proizvodnja u industrijskom sektoru definitivno pokazuje tendenciju rasta”, konstatiraju u ministarstvu, naglašavajući njezinu širu bazu u odnosu na početak godine.

Uzlazni trend odražava se i u podacima za tromjesečno razdoblje do kraja svibnja, koji pokazuju rast proizvodnje za 2,1 posto, uključujući skok aktivnosti u građevinskom sektoru za 6,1 posto.

“Sektor će po svemu sudeći zabilježiti rast proizvodnje u drugom tromjesečju za dva posto – tako nešto nismo vidjeli od 2010. godine”, konstatira ekonomist Bankhaus Lampea Alexander Krueger.

Uzlet u Španjolskoj

I španjolska je industrijska proizvodnja porasla u svibnju, prvi puta u četiri mjeseca, za 1,2 posto u odnosu na travanj kada je stagnirala, izvijestio je u petak statistički ured INE.

Njezin je svibanjski rast najsnažniji od studenog prošle godine, pokazuju statistički podaci.

Na godišnjoj je razini proizvodnja u svibnju prema prilagođenim podacima uvećana tri posto, nakon revidiranog 0,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najveći je skok zabilježen u sektoru potrošačkih i intermedijarnih roba, gdje je proizvodnja uvećana po četiri posto. Proizvodnja kapitalnih roba porasla je 2,6 posto dok je proizvodnja energije gotovo stagnirala.

Oporavak u Francuskoj

U drugom gospodarstvu eurozone industrijska je proizvodnja poskočila u svibnju za 1,9 posto u odnosu na travanj kada se smanjila 0,6 posto, pokazali su podaci statističkog ureda INEE.

Motor svibanjskog rasta bio je 7,4-postotni skok proizvodnje transportne opreme, a izdvajao se i 2,0-postotni rast proizvodnje strojeva i opreme za industrijske pogone.

U građevinskom sektoru proizvodnja je smanjena 1,3 posto, promijenivši smjer u odnosu na travanj kada je poskočila 3,5 posto.

U tromjesečnom razdoblju zaključno sa svibnjem industrijska je proizvodnja uvećana 1,4 posto, uključujući rast u prerađivačkom sektoru za 1,9 posto.

Dobri rezultati vodećih gospodarstava signaliziraju dobar završetak drugog tromjesečja u industriji eurozone. Europski statistički ured objavit će procjene svibanjske proizvodnje u Europskoj uniji i eurozoni sredinom idućeg tjedna. (H)

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja