Sredinom tjedna stupa na snagu zabrana nepoštenih trgovačkih praksi

In Porezi / zakoni
aztn

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZZTNP) stupa na snagu u četvrtak, 7. prosinca, no trgovcima, otkupljivačima i prerađivačima ostavljen je rok za prilagodbu do kraja ožujka 2018. godine.

Kako su u utorak istaknuli predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac i zamjenica predsjednika Vesna Patrlj, trgovcima, otkupljivačima i prerađivačima ostavljen je rok do 31. ožujka 2018. da usklade sve ugovore između dobavljača i trgovaca te ugovore između otkupljivača i/ili prerađivača i njihovih dobavljača koji su sklopljeni prije stupanja na snagu zakona, jer će u protivnom takvi ugovori prestati vrijediti od 1. travnja 2018. godine.

U Agenciji vjeruju da će većina trgovaca uskladiti svoje ugovore s odredbama zakona, jer će inače biti kažnjeni.

Zakonom se utvrđuju pravila i sustav mjera za sprječavanje nepoštenih trgovačkih praksi i utvrđuju nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna pregovaračka snaga otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca u odnosu na njihove dobavljače.

Nepoštene trgovačke prakse mogu postojati u odnosima između dobavljača i otkupljivača i/ili prerađivača te između dobavljača i trgovaca.

Nepoštene trgovačke prakse koje se iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nameću dobavljačima su pisani ugovor između otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca i njihovih dobavljača koji nije sastavljen u skladu s odredbama zakona ili obveze nametnute dobavljaču koje nisu predviđene u pisanom ugovoru između otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca i njihovih dobavljača, zatim plaćanja koja nisu jasno istaknuta i specificirana na izdanom računu ili otkupnom bloku, opći uvjeti poslovanja otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca koji nisu u skladu s odredbama zakona, mogućnost jednostranog raskida ugovora s dobavljačem, nerazmjerno visoke ugovorne kazne s obzirom na vrijednost i značenje objekta obveze te ostale nepoštene trgovačke prakse.

U odnosu dobavljača i otkupljivača i/ili prerađivača zakon utvrđuje devet ostalih nepoštenih trgovačkih praksi, a u odnosu dobavljača i trgovaca 24 ostale nepoštene prakse.

Iz Agencije napominju kako zakon propisuje da ugovori između ugovornih strana moraju biti sklopljeni u pisanom obliku i sadržavati sve odredbe važne za poslovni odnos ugovornih strana.

Tako primjerice ugovor između dobavljača i otkupljivača i/ili prerađivača obavezno mora sadržavati cijenu proizvoda i/ili način određivanja, odnosno izračuna cijene, kvalitetu i vrstu poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji se isporučuje, uvjete i rokove plaćanja, uvjete i rokove isporuke, mjesto isporuke te trajanje ugovora.

U slučaju kršenja zakona Agencija vodi upravni postupak utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi i postupak utvrđivanja uvjeta za izricanje upravno-kaznene mjere.

Agencija postupak pokreće po službenoj dužnosti i na zahtjev stranke.

Stranka protiv koje je pokrenut postupak može Agenciji u roku od 40 dana od dana pokretanja postupka predložiti preuzimanje obveze izvršenja određenih mjera i uvjeta te rokove u kojima će to učiniti kako bi se otklonile nepoštene trgovačke prakse.

Dostavljanjem dokaza o ispunjavanju preuzetih mjera i obveza, Agencija obustavlja postupak bez utvrđenja da je povrijeđen zakon i bez izricanja upravno-kaznene mjere, pojasnili su u Agenciji napominjući kako je definirano koje su teške, a koje lakše povrede Zakona te su sukladno tome definirane kazne.

Tako će se za iznimno tešku povredu Zakona, upravno-kaznenom mjerom u iznosu do najviše 5 milijuna kuna za pravnu osobu, odnosno 2,5 milijuna kuna za fizičku osobu kazniti pravna ili fizička osoba koja se smatra otkupljivačem i/ili prerađivačem ili trgovcem, a koja prodaje proizvod po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene u nabavnom lancu tog proizvoda.

Do najviše 3,5 milijuna kuna za pravnu osobu, odnosno 1,5 milijuna kuna za fizičku osobu zapriječene su upravno-kaznene mjere za teže povrede zakona, dok su za lakše povrede zapriječene upravno-kaznene mjerom do najviše jednog milijuna kuna za pravnu, odnosno 500 tisuća kuna za fizičku osobu. (H)

You may also read!

EXPO TROPHY

Na Jadranskom sajmu dodijeljene nagrade EXPO TROPHY

AD Jadranski sajam u cilju podsticanja tržišnog komuniciranja, edukacije potrošača, marketinškog i propagandnog prezentiranja proizvoda, dodjeljuje najuspješnijim izlagačima priznanje

Read More...
the world bank

Svjetska banka nastavlja pružati pomoć u unaprjeđenju hrvatskog sustava zemljišne administracije

Ministar financija, Nj. E. Zdravko Marić i direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku gđa. Elisabetta Capannelli, su potpisali Ugovor

Read More...
slavonija

Za razvojne projekte na području Slavonije, Baranje i Srijema 105 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Adrovićem i županom Vukovarsko-srijemske županije Božom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.