Sredstvima javnog priopćavanja blagdani i radnicima u trgovini

In Zaposlenost / plaće
Radnička prava u Hrvatskoj

Sindikat trgovine Hrvatske poziva sve poslodavce u djelatnosti trgovine, posebice članove Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge trgovine, kao socijalnoga partnera,  da radnicima omoguće provođenje blagdana – Božića (25. prosinca), Svetoga Stjepana (26. prosinca), Nove godine (1. siječnja), te Sveta tri kralja (6. siječnja) – u krugu svojih obitelji, a sve u skladu sa Zakonom.

Pozivaju se poslodavci i da na Badnjak (24. prosinca) i Silvestrovo (31. prosinca) rade najduže do 15,00 sati.

Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj propisuje kako su navedeni blagdani neradni dani, te kako se u Republici Hrvatskoj u te dane ne radi, a radnici ostvaruju pravo na naknadu plaće.

Hrvatska je 1996. godine sklopila i Ugovor sa Svetom Stolicom o pravnim pitanjima. U čl. 9 Ugovora, kojeg je ratificirao Hrvatski sabor, navodi se kako su nedjelje, Božić, Sveti Stjepan i Nova godina, te Sveta tri kralja neradni dani u Hrvatskoj.

Rad u prosincu se može organizirati tako da radnici ostvare svoja prava, a i poslodavci planirane rezultate. To nam pokazuje uređena Europa, na koju se često pozivamo, u kojoj se rezultati postižu i bez rada blagdanima. Tako je, primjerice, u Austriji 14 blagdana u kalendarskoj godini i tih su dana trgovine zatvorene. Na Badnjak trgovine rade do 14,00 sati. Posljednji dan u godini rade do 15,00 sati.

Želimo da Republika Hrvatske bude država u kojoj se poštuju zakoni koje je sama donijela.

You may also read!

lopar

Rajska plaža u Loparu domaćin devetog Festivala skulptura u pijesku

Na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu od 11. do 14. kolovoza 2020. godine održat će se Festival

Read More...
Erste

EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom

U sklopu dodjele priznanja najuspješnijim bankama partnerima za 2019. godinu, u okviru programa TFP (Trade Facilitation Programme), EBRD je

Read More...
pevex

Kako će raditi Pevex tijekom blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Odlukom Uprave tijekom blagdana 'Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja' radit će svih 25 prodajnih centara,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.