SSSH i STH: Gdje je zapelo s predizbornim obećanjem HDZ-a o reguliranju rada trgovina nedjeljom?

In Porezi / zakoni
trgovina

Prenosimo u cjelosti otvoreno pismo SSSH i STH premijeru Plenkoviću:

 

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Kada ste tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine najavili neradnu nedjelju za radnice i radnike u trgovini, te potom u Programu Vlade RH 2020.-2024. izričito naveli da će se „regulirati rad trgovina nedjeljom te omogućiti radnicima da je provedu s obitelji“, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat trgovine Hrvatske (STH) pozdravili su te poteze jer su oni bili na tragu naših dugogodišnjih zahtjeva.

U razdoblju od izbora do danas više ste puta javno ponavljali da ćete svoje predizborno obećanje i ispuniti. Štoviše, najavljivali ste da će rješenje biti usvojeno na vrijeme da se počne primjenjivati s početkom 2022. godine. Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini zaista je izrađen ove godine te tijekom ljeta pušten u javnu raspravu putem e-savjetovanja. U njemu predloženo rješenje, koje je predviđalo zabranu rada trgovina nedjeljom uz izuzetak 16 nedjelja u godini, proizašlo je nakon opsežnih konzultacija s oba socijalna partnera, odnosno sa sindikatima i udrugama poslodavaca.

SSSH i STH taj su prijedlog podržali, i tijekom konzultacija i u javnoj raspravi. Istaknuli smo tada da, iako mnogi među nama iz opravdanih razloga moraju raditi i nedjeljom, rad trgovina na taj dan nije neophodan za funkcioniranje društva, niti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena ostalih radnika tijekom vikenda. Zamjenski dan odmora tijekom tjedna, na dan koji ostali članovi obitelji vjerojatno provode na poslu, u školi ili u vrtiću, radnicama i radnicima u trgovini ne može zamijeniti slobodnu nedjelju. Također, podsjetili smo i kako velika većina građana podržava regulaciju rada nedjeljom, kao što je pokazalo više istraživanja (SSSH, N1).

Nakon toga, međutim, od najavljenih zakonskih izmjena nismo vidjeli ništa. Gotovo dvije stotine tisuća radnica i radnika u trgovini stoga se opravdano pita: gdje je zapelo s donošenjem izmjena Zakona o trgovini? K tome, mnogi poslodavci su svoje planove rada za iduću godinu već prilagodili najavljenim izmjenama, pa je njihov neobjašnjeni izostanak neodgovoran i prema uvjetima poslovanja u zemlji. Je li Vaše predizborno obećanje zaista bilo samo predizborni trik, ili je u njemu bilo namjere da poslušate vlastite građane i donesete potrebne promjene?

Stoga Vas još jednom pozivamo da stanete iza svojih riječi i kao odgovoran političar ispunite dano obećanje.
Nadamo se da ćete, u skladu sa svojim, vjerujemo, iskrenim uvjerenjem, postupiti na pravi način i u što kraćem roku omogućiti da se Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini pustiti u daljnju proceduru, kako bi se u Hrvatskoj ostvarile pozitivne promjene za radnike. U protivnom, još će se jednom pokazati kako je dojam važniji od sadržaja.

S poštovanjem,

Sindikat trgovine Hrvatske, Zlatica Štulić, predsjednica

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel, predsjednik

You may also read!

nafta

Cijene nafte potonule na najniže razine od veljače

Na svjetskim tržištima prošloga tjedna cijene nafte oštro su pale, spustivši se na razine od veljače ove godine pod

Read More...
vito

Nova pravila EU za radne uvjete

Početkom ovog mjeseca navršio se rok do kojeg su države članice EU-a trebale prenijeti Direktivu o transparentnim i predvidivim

Read More...
industrija

Pad narudžbi njemačkim tvornicama u lipnju blaži od očekivanog

Narudžbe njemačkim tvornicama smanjile su se u lipnju manje nego se očekivalo jer su veće domaće narudžbe djelomično neutralizirale

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design