Standard & Poor’s podigao rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju

In Financije i gospodarstvo
sip

Agencija Standard & Poor’s povisila je u petak rejting Hrvatske na ‘BBB-/A+’, uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Rejting je podignut iz ‘BB+/B’, kategorije koja dužničke papire kvalificira kao špekulativno ulaganje, u ‘BBB-/A+’, investicijsku kategoriju.

S&P smanjio je, naime, u prosincu 2012. godine rejting Hrvatske u neinvesticijsko područje, da bi ga sada vratio u investicijsko.

Prognoza za rejting je sada stabilna.

Poboljšanja u proračunu

“Podignuta prognoza odražava poboljšanu metriku u proračunu, poduprtu oporavkom gospodarstva u proteklom razdoblju, zahvaljujući domaćoj potražnji oslonjenoj na poticajnom poreznom okruženju, ali i mjerama fiskalne konsolidacije koju je vlada provela”, ističu u agenciji.

Proračun opće države bilježi primarni višak od 2015. godine, a u prosjeku je u 2017. i 2018. godini iznosio tri posto BDP-a. Javni je dug iskazan udjelom u BDP-u smanjen za 10 postotnih bodova u razdoblju od 2015. do 2018., navode u S&P-u.

Rizici za gospodarstvo, javne financije i financijsku stabilnost povezani sa stečajem najveće maloprodajne kompanije Agrokor, smanjeni su, kao i mogućnost problema za proračun zbog državnih jamstava za brodogradilište Uljanik.

Gospodarstvo solidno i uravnoteženo

Hrvatsko je gospodarstvo u posljednje vrijeme solidno i uravnoteženo. Rast prati višak na tekućem računu bilance plaćanja, potaknut obilnim priljevom prihoda od turizma, zbog čega je neto vanjski dug smanjen u 2018. na samo 13 posto BDP-a.

Stabilna prognoza za rejting Hrvatske odražava potencijal za ubrzano približavanje razine dohotka onome bogatijih trgovinskih partnera, ali i rizike koji proizlaze iz vanjskih neizvjesnosti, ističe se u izvješću S&P-a.

Rejting bi mogao biti podignut u iduće dvije do tri godine ako se rast hrvatskog gospodarstva pokaže otpornim na cikličko usporavanje europskog gospodarstva i omogući daljnje približavanje prosječnoj razini dohotka u EU, uz mogućnost potpore koju bi moglo pružiti uklanjanje strukturnih prepreka rastu.

Pozitivno bi na rejting moglo utjecati i brže smanjenje duga nego što se trenutno očekuje.

Smanjenje rejtinga moglo bi pak uslijediti u slučaju značajnijeg usporavanja gospodarskih aktivnosti, možda zbog značajnog slabljenja vanjskog okruženja, što bi moglo nepovoljno utjecati na stanje u proračunu-

Rizik predstavlja i eventualna pojava financijskih obveza koje bi bile više nego što se očekuje, a mogle bi predstavljati značajan teret za proračun ili uteg za gospodarstvo, poručuju iz Standard & Poors’a.

Vanjski dug Hrvatske se smanjuje zahvaljujući nastavku rasta izvoza i trajnom višku na tekućem računu. Posljednja fiskalna poboljšanja također podržavaju rejting, poručuju iz S&P-a.

Blago usporavanje rasta gospodarstva

Nakon što je prošle godine gospodarstvo poraslo 2,6 posto, S&P očekuje da će se u razdoblju od 2019. do 2022. rast usporiti na prosječno 2,5 posto.

Vlada je uvele poreznu i mirovinsku reformu ove godine, no demografski trendovi i dalje će predstavljati pritisak, smatraju analitičari S&P-a.

Gospodarstvo raste neprestano od izlaska iz recesije u 2015. godini, među ostalim, zahvaljujući snažnom rastu turističkog sektora, čiji su prihodi dosegnuli gotovo 20 posto BDP-a.

Proizvodnja i uslužne djelatnosti, kao što je transport, također značajno pridonose BDP-u, poručili su iz agencije, ističući i da će osobna potrošnja ostati snažna zahvaljujući rastu zaposlenosti i plaća, kao i poreznim reformama.

Rast investicija

Investicije bi trebale rasti zahvaljujući povećanoj apsorpciji EU fondova, investicijama u javnu infrastrukturu, kao što je Pelješki most, rastu građevinske aktivnosti i utjecaju posljednjih poreznih reformi.

Robni izvoz je, pak, počeo usporavati s rastom u prošloj godini, što bi se moglo pogoršati ako se nastavi značajnije usporavanje rasta u ključnim trgovinskim partnerima Italiji i Njemačkoj, poručuju analitičari S&P-a.

Navode i da je Hrvatska napredovala u važnim strukturnim reformama. Početkom ove godine nastupio je treći krug porezne reforme, a među ostalim smanjen je PDV na određene proizvode. To bi trebalo potaknuti raspoloživi dohodak, dok bi smanjenje troškova rada za poslodavce moglo podržati investicijsku aktivnost, smatraju u S&P-u.

Navode i da je Hrvatska, prema preliminarnim procjenama, lani ostvarila višak opće države drugu godinu zaredom, zahvaljujući višim poreznim prihodima, ali i uštedama u potrošnji, primjerice na kamatama.

Ti su rezultati mogli biti i bolji da nisu bila aktivirana jamstva za posrnulo brodogradilište Uljanik, ističe S&P.

Smanjenje javnog duga

Analitičari te agencije procjenjuju da bi do 2022. godine udio javnog duga u BDP-u mogao pasti ispod razine od 60 posto, nakon što je u 2015. dosegnuo vrhunac od 75 posto.

S&P, također, procjenjuje da će u iduće dvije do tri godine inflacija iznositi u prosjeku 1,5 posto.

Analitičari agencije navode i to da će Hrvatska predsjedavati Vijećem EU u prvoj polovini 2020., a u istoj godini nada se ući u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Od početka 2018. godine sve tri najvažnije svjetske rejting agencije povećale su ili rejting ili izglede za rejting Hrvatske. Tako je sada S&P vratio rejting Hrvatske na investicijsku razinu.

Fitch, pak, drži hrvatski rejting jedan stupanj, a Moody’s dva stupnja ispod investicijske razine. Pritom Fitch drži izglede pozitivnima, a Moody’s stabilnima. (H)

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.