Steven Spurrier o odabranim posavskim vinima

In HoReCa
Steven Spurrier

Na inicijativu poznatog vinara Mihe Isteniča, posavski vinari i ugostitelji i Centar za poduzetništvo i turizam Krško (CPT Krško) organizirali su u četvrtak, 18. lipnja 2020., internetsko događanje za ljubitelje vina na imanju Albiana (vinski podrum Žaren) u Nemškoj vasi kod Krškog u Sloveniji. Bilo je to internetsko predstavljanje najboljih posavskih vina koja je kušao i komentirao svjetski poznati britanski vinski kritičar Steven Spurrier.

Sudionike je pozdravila Kristina Ogorevc Račič, direktorica CPT-a Krško, a događaj je moderirala Ksenja Kragl (Okusi Posavja, CPT Krško).

Kušalo se sljedeća vina: Penina Istenič (Gourmet Rose l. 2016, Passion l. 2009), Albiana (Sauvignon l. 2018), Keltis (Cuveé Extrême l. 2013), Kobal (Modra frankinja Luna l. 2016) ), Lipey (Pinot Noir l. 2017).

Steven Spurrier je u uvodu istaknuo da se danas sve više traže vina s oznakom “terroir-a”, napravljena sa strašću i pečatom porijekla. Sva kušana vina opisao je s odabranim pridjevima poput “ljupki”, “šarmantan”, “izražajan, osjeća se terroir”, “prilično”, “originalno” i”izvanredno”, što su odlična priznanje vinarima.

Steven Spurrier je inače počeo kao trgovac vinom i jedan je od najzaslužnijih za uspon vina iz novog vinskog svijeta a posebice je proslavio kalifornijsku dolinu Napa. Godine 1976. u Parizu je pripremio “slijepo “kušanje koja se danas naziva i “Pariška presuda”. Tim događajem srušen je mit o apsolutnoj dominaciji francuskih vina.

Ocjenjivalo je devet poznatih francuskih kušača, šest kalifornijskih chardonnaya i cabernet sauvignona, kao i četiri ugledna Bordeauxa (s najvećim udjelom Cabernet sauvignona) i Chardonnay-e iz Burgundije . U ukupnom zbroju bodova oba prva mjesta pripala su Kaliforniji. Događaj u Parizu ovjekovječen je 2008. godine u filmu “Šok u boci”. Spurriera je igrao poznati engleski glumac nositelja Zlatnog globusa Alana Rickman.

Spurrier je i proizvođač pjenušaca u Engleskoj pa je već bio u Sloveniji i to na proslavi 50-godišnjice šampanjerije na Bizeljskom kod obitelji Istenič koja poznata u Europi po pjenušcima.

Ovo kušanje u Krškom putem FB pratilo je oko 2000 gledatelja.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić

You may also read!

facebook

Facebookova akvizicija pod povećalom u Njemačkoj zbog moguće tržišne koncentracije

Njemački regulator tržišnog natjecanja objavio je u petak da provjerava podliježe li Facebookovo planirano preuzimanje inovativne tvrtke Kustomer kontroli

Read More...
wallstreet

Dobri poslovni rezultati kompanija podržali svjetske burze

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što

Read More...
turizam

Izvršni odbor Kamping udruženja Hrvatske: Za spas sezone važno je poštivanje svih mjera. U suprotnom nam prijeti lanjski pogubni scenarij!

Na Izvršnom odboru Kamping udruženja Hrvatske (KUH) predstavnici kamping sektora i članovi odbora složili su se u ocjeni da

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.