Stišane geopolitičke napetosti spustile cijene nafte prema 91 dolar

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene sirove nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 91 dolar zbog popuštanja geopolitičkih napetosti i širenja zaraze covidom 19 u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,48 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 91,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,71 dolara nižoj cijeni, od 83,88 dolara.

U fokusu tržišta bio je jučer pad projektila na teritorij Poljske, članice NATO-a, koji je usmrtio dvoje ljudi.

Napetost se stišala nakon što su Poljska i NATO u srijedu da priopćili da je projektil vjerojatno zalutao i da ga je ispalila ukrajinska protuzračna obrana, a ne Rusija, što je ublažilo strah od prelijevanja rusko-ukrajinskog rata preko granica.

“Čini se da ne svjedočimo trenutnoj eskalaciji Rusa i to je načelno uklonilo neke kratkoročne rizike po opskrbu”, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Tržište koči i zabrinutost zbog slabe potražnje u Kini nakon rasta broja zaraženih covidom 19.

Kineske rafinerije zatražile su od Saudijske Arabije manje nafte u prosincu, izvijestio je Reuters, a smanjuju i kupnju ruske nafte.

“Posrnulu kinesku potrošnju utjelovljuje pad potražnje za ruskom i saudijskom naftom”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Iako je broj slučajeva covida u Kini mali u usporedbi s ostatkom svijeta, Peking ustraje u strogoj politici gašenja novih žarišta prije no što se proširi, što smanjuje potražnju za gorivom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu poskupio 56 centi, na 91,72 dolara. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design