Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju

In Zaposlenost / plaće
nezaposleni

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u siječnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, a u Hrvatskoj je smanjena, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

U siječnju je stopa nezaposlenosti u 27-članoj Uniji, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je 7,3 posto, kao i u mjesecu ranije, prema revidiranom podatku, izračunao je europski statistički ured.

I u eurozoni je bila nepromijenjena, zadržavši se na 8,1 posto, koliko je prema revidiranom podatku iznosila u prosincu 2020.

Za oba područja Eurostat je smanjio prvotnu procjenu za prosinac za po 0,2 postotna boda. U siječnju 2020. u Uniji je iznosila 6,6 posto, a u eurozoni 7,4 posto.

Ukupno je u EU u prvom ovogodišnjem mjesecu bez posla bilo 15,663 milijuna građana, od čega njih 13,282 milijuna u eurozoni. Njihov je broj uvećan u odnosu na prosinac 2020. za 29 tisuća u EU i za osam tisuća u eurozoni.

U usporedbi sa prvim prošlogodišnjim mjesecom broj nezaposlenih u EU porastao je za 1,465 milijuna a u eurozoni za 1,010 milijuna.

Španjolska drži čelo crne liste

Među zemljama članicama čijim je podacima raspolagao Eurostat daleko najvišu stopu nezaposlenosti i dalje bilježi Španjolska, od 16 posto.

Sve ostale zemlje prema raspoloživim podacima imale su stopu nezaposlenosti nižu od 10 posto, pri čemu je najvišu imala Litva, od 9,6 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u siječnju smanjena na 7,1 posto, s revidiranih 7,6 posto u mjesecu ranije, što znači da je kliznula ispod prosjeka EU-a. Prvotna procjena za prosinac pokazivala je stopu od 7,5 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovim podacima bilo 126 tisuća građana, devet tisuća manje nego u prosincu. .

U siječnju 2020. stopa nezaposlenosti iznosila je u Hrvatskoj šest posto, uz 107 tisuća nezaposlenih, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najnižu stopu nezaposlenosti prema raspoloživim podacima Eurostata imala je u siječnju Poljska, od 3,1 posto, a u stopu ju prati Češka, s 3,2 posto. Slijedi Nizozemska s 3,6 posto. Europski statistički ured nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku, Italiju, Rumunjsku i Finsku.

Nepromijenjena nezaposlenost mladih

Stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina na razini EU-a u siječnju se zadržala na 16,9 posto, koliko je prema revidiranom podatku iznosila i u prosincu prošle godine. Prva je procjena za prosinac pokazivala stopu nezaposlenosti od 17,8 posto.

U eurozoni je iznosila 17,1 posto, nakon revidiranih 17,2 posto u mjesecu ranije. Prva procjena pokazivala je da je u prosincu iznosila 18,5 posto.

Bez posla je u EU u siječnju bilo 2,929 milijuna mladih, od čega njih 2,356 milijuna u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na prosinac u EU porastao za tri tisuće, dok je u eurozoni smanjen za 15 tisuća.

U odnosu na isti mjesec godine ranije uvećan je za 184 tisuće u EU, te za 89 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najveću stopu mladih ponovo je bilježila Španjolska, od 39,9 posto. Slijede Portugal i Švedska s 24,6 odnosno 24,1 posto.

Najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u siječnju ponovno imala Njemačka, od 6,2 posto. Jednoznamenkastu stopu bilježile su još samo Nizozemska i Austrija, od 9,1 odnosno 9,7 posto.

U Hrvatskoj, koja nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih, stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 22,2 posto, prema revidiranom podatku. Prijašnja procjena pokazivala je stopu od 21,6 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u razdoblju od listopada do prosinca 2020. prema Eurostatovom izvješću bila 31 tisuća mladih, u skladu s prijašnjom procjenom, objavljenom početkom veljače. (H)

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.