Strategija Atlantic Grupe otporna na krizu

In Tvrtke i tržišta
atlantic

Poslovanje Atlantic Grupe pokazalo je tijekom prvih devet mjeseci 2020. godine visoku razinu stabilnosti, unatoč gospodarskim poremećajima uzrokovanim pandemijom COVID 19.

Kompanija je ostvarila 3,89 milijardi kuna prihoda od prodaje, što na istoj osnovi predstavlja pad od 3,1 posto u odnosu na 2019., no kada se u obzir uzmu u međuvremenu dezinvestirani dijelovi poslovanja prihod je ostao na razini prvih devet mjeseci lani. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 585,7 milijuna kuna i niža je za 7,7 posto, dok je bez jednokratnih stavki rasla 2,4 posto. Neto dobit iznosi 309,3 milijuna kuna i bez jednokratnih stavki raste 5,6 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2019., dok nominalno bilježi pad od 12,7 posto.

“Atlantic Grupa se pokazala otpornom na krizu, ponajprije zahvaljujući kvalitetnoj strategiji, diverzificiranom portfelju proizvoda i iznimnoj angažiranosti čitavog sustava, te smo u prvih devet mjeseci ostvarili odlične poslovne rezultate. Iako je neizvjesnost oko daljnjeg razvoja i posljedica pandemije izrazito velika, vjerujem da će nam snaga naših brendova, sposobnost i predanost naših zaposlenika, stabilna financijska pozicija te rekordno niska zaduženost omogućiti da nastavimo u tom smjeru. Naši prioriteti ostaju isti – održavanje pozitivnog zdravstvenog biltena naših djelatnika, osiguranje nesmetanog nastavka proizvodnje i kontinuirane opskrbe naših kupaca i potrošača te društvena odgovornost u najširem smislu“, komentirao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Najviše rasli Argeta, Farmacia i Donat Mg

Najveći rast prihoda od prodaje u prvih devet mjeseci ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 14,5 posto, ljekarnički lanac Farmacia s rastom od 3,7 posto i Donat Mg s rastom od 3,2 posto. Kava se s 801,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, što čini 20,6 posto udjela u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u prvih je devet mjeseci ostvarila blagi pad od 1,9 posto, primarno uvjetovano značajnim padom potrošnje u kanalu ugostiteljstva.

Među tržištima najznačajniji rast ostvarila su ključna zapadnoeuropska tržišta, uključujući Austriju kao najveće među njima, a rasla su i tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova. U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 64,1 posto, a brendovi principala u distribuciji 27,0 posto. Ljekarnički lanac Farmacia čini 8,9 posto ukupnog prihoda.

Valja istaknuti kako su od ožujka na ovamo, osim izravnog utjecaja pandemije na prihode, rezultati kompanije opterećeni s 38,6 milijuna kuna jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije tijelima i institucijama koje koordiniraju aktivnosti suzbijanja zaraze u čitavoj regiji (28 milijuna kuna), kao na i druge operativne troškove vezane uz sprječavanje širenja pandemije.

Stabilna financijska pozicija, optimiranje poslovnih procesa i kvalitetno strateško upravljanje omogućili su Atlantic Grupi da održi sigurnost radnih mjesta, aktivno se uključi u pomoć zajednici u borbi protiv koronavirusa, poveća zadovoljstvo i angažiranost zaposlenika u novonastalim uvjetima rada te održi rezultate s minimalnim negativnim posljedicama.

Nagrade i istraživanja potvrđuju odabrani smjer

Iako je kompanija osigurala dostatnu likvidnost, dovoljne zalihe i neupitno je da poslovanje nije ugroženo, izvjesno je
da se u narednih nekoliko kvartala ne može očekivati ponavljanje rezultatskih rekorda koje je Atlantic bilježio zadnjih nekoliko kvartala prošle, ali i prvo tromjesečje ove godine.

Bez obzira na trenutne okolnosti, brojna neovisna istraživanja tržišta potvrdila su uspješnost ukupne kompanijske strategije te je Atlantic Grupa, između ostalog, na drugom mjestu liste Top 5 Poslodavaca Partnera u 2020. te peti najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj prema istraživanju tvrtke MojPosao.

Atlantic je također na 12. Fininoj dodjeli nagrada ponio titulu najuspješnijeg dugovječnog poduzetnika, dok je na 11. dodjeli nagrada u organizaciji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke burze dobio prvu nagradu za odnose s investitorima.

You may also read!

pevex

Kupci sve ‘osjetljiviji’ na zaštitne mjere u prodajnim centrima, pogotovo u vezi jedne

Hrvatski trgovački div proveo je najveću anketu do sada među svojim kupcima o zadovoljstvu mjerama sigurnosti u prodajnim centrima,

Read More...
Franck Specialty Coffee

Franck Specialty Coffee – autorski izbor najboljih kava svijeta

Linija Franck Specialty kava sadrži ručno birana i zasebno pržena zrna kave autentičnog podrijetla iz posebno odabranih plantaža Kenije,

Read More...
SPAR

SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1600 kuna

SPAR Hrvatska sljedećeg tjedna počinje s isplatama božićnica u vrijednosti do 1600 kuna za svoje djelatnike, ovisno o dužini

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.