Strateška odrednica Ine je održivo rafinerijsko poslovanje

ina

Ina je u četvrtak priopćila da do transporta nafte iz sisačke u riječku rafineriju nije došlo niti će se to dogoditi u idućim danima, kao i da joj je strateška odrednica održivo rafinerijsko poslovanje, što uključuje odluku vezanu za ulaganje tri milijarde kuna u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka i dugoročno održivo rješenje za Rafineriju nafte Sisak.

Stožer za obranu Rafinerije nafte u Sisku i očuvanje radnih mjesta u srijedu navečer održao je izvanrednu sjednicu, kako bi se, prema ranijim odlukama, poduzele aktivnosti da se spriječi odvoz nafte. “Svjedoci smo još jednog napada i pokušaja prijevare MOL-a, s namjerom gašenja rafinerije u Sisku kao glavnog konkurenta Molovim rafinerijama”, priopćio je u četvrtak ujutro glasnogovornik Stožera Petar Sekulić.

S najnovijom odlukom o utovaru nafte u sisačkoj rafineriji i prijevoza željezničkim cisternama u rafineriju u Rijeci nisu upoznati Nadzorni odbor kao niti Uprava Ine, a protivna je i dogovoru s Vladom o zaustavljanju tih aktivnosti, ističu iz Stožera te pozivaju Vladu da hitno reagira i zaustavi odluku o odvozu nafte. Najavljuju da se odvoz neće dozvoliti.

“Do transporta nafte iz Rafinerije nafte Sisak u Rafineriju nafte Rijeka nije došlo niti će se isti dogoditi u narednim danima te nikome ne bi trebalo biti u interesu podizati tenzije i u javnost iznositi neprovjerene informacije”, priopćeno je u četvrtak iz Ine.

U priopćenju se ističe i kako bi svrha takvog transporta, ukoliko bi do njega došlo, bilo testiranje internih kapaciteta u skladu s najvišim standardima zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša, a u skladu s danim smjernicama Uprave operativnom menadžmentu. Naglašavaju i da su daljnje aktivnosti prijevoza domaće nafte željeznicom nakon toga podložne odluci Uprave.

Uprava Ine početkom je godine angažirala konzultantsku kuću Deloitte za provedbu projekta identifikacije i analize strateških opcija održivog poslovanja na sisačkoj lokaciji. Deloitte je proveo detaljnu i sveobuhvatnu analizu, koja je predstavljena Nadzornom odboru i Upravi kompanije te se trenutno razmatra i bit će predstavljena svim uključenim dionicima.

“Naglašavamo kako je kompanija otvorena za socijalni dijalog jer smatramo kako je nužno provesti pregovore sa svim relevantnim dionicima na temu budućnosti Rafinerije nafte Sisak. Međutim, transport nafte i slične odluke nisu pitanje socijalnog dijaloga, već spadaju u domenu odgovornosti menadžmenta, koji treba donositi odluke u najboljem interesu kompanije”, kaže se u priopćenju Uprave Ine.

Dodaje se da je prošle godine Rafinerija nafte Sisak generirala negativni tijek novca u iznosu od 194 milijuna kuna, a samo u prvoj polovini 2017. godine dodatnih 113 milijuna kuna. (H)

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja