Strateško partnerstvo s Hrvatskom u fokusu posjete potpredsjednika Svjetske banke

In Bankarstvo
the world bank

Cyril Muller, potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju, posjetio je Hrvatsku kako bi razgovarao o načinima kako Svjetska banka može dodatno pomoći Hrvatskoj u povećanju potencijalnog rasta i poboljšanju životnog standarda svih građana Hrvatske.

Muller se sastao s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, ministrom financija Zdravkom Marićem, ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem. U pratnji Mullera bili su Arup Banerji, regionalni direktor Svjetske banke za zemlje Europske unije, i Elisabetta Capannelli, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

Tijekom razgovora, predsjednik Vlade iskazao je interes za nastavkom suradnje sa Svjetskom bankom u okviru nove Strategije partnerstva za Hrvatsku za razdoblje 2019.- 2023. Također je pozvao Svjetsku banku da kroz svoj program, savjetuje te pruža financijsku potporu kako bi Hrvatska ubrzala rast i konvergenciju ka razinama dohotka Europskih zemalja te smanjila ranjivosti i regionalne razlike.

Tijekom posjete, Muller je također posjetio Lučku upravu Rijeka kako bi se upoznao s rezultatima provedbe Programa obnove riječkog prometnog pravca (Rijeka Gateway Program) koji podupire Svjetska banka, te kako bi razgovarao o budućim planovima za razvoj luke. U Rijeci mu se pridružio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Ohrabruje nas daljnji napredak Hrvatske u fiskalnoj konsolidaciji, smanjenju duga i održivom gospodarskom oporavku,” izjavio je Cyril Muller tijekom posjeta. “Nakon izgradnje ovih važnih temelja, buduća Strategija će pružati potporu Vladi u jačanju produktivnosti i konkurentnosti, intenzivnijem usvajanju novih tehnologija i inovacija te ulaganju u ljude, istovremeno stvarajući razvojne mogućnosti u manje razvijenim regijama Hrvatske.”

Hrvatska je koristila financijsku i tehničku pomoć, strateške savjete i analitičke usluge Grupacije Svjetske banke otkako je 1993. godine postala članica. Svjetska banka je do danas osigurala potporu za više od 50 projekata u iznosu od oko 3,5 milijardi USD. Djelovanje Banke trenutno obuhvaća područja prometa, zdravstva, inovacija, poslovnog okruženja, zemljišnoknjižnog sustava, poljoprivrede, gospodarskog razvoja Slavonije i potporu u izradi Nacionalne razvojne strategije.

You may also read!

bandic

Otvoreni Proljetni sajmovi Zagrebačkog velesajma

Danas su na Zagrebačkom velesajmu otvoreni PROLJETNI SAJMOVI ZAGREBAČKOG VELESAJMA. Oni objedinjavaju sljedeće programski kompatibilne sajmove: Graditeljstvo – 41. međunarodni

Read More...
duhan

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava

Read More...
Erste

Šestu godinu zaredom Erste banci dodijeljen certifikat Poslodavac Partner

Certifikat Poslodavac Partner, prestižno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima koje dodjeljuje tvrtka SELECTIO, i ove je godine

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.