Strateško planiranje u okruženju COVID – 19

In Konferencije / savjetovanja
Strateško planiranje u okruženju COVID – 19

U Zagrebu je 27. studenoga održano savjetovanje – webinar, a zatim i panel rasprava na temu “Strateško planiranje zdravog radnog mjesta u ozračju COVID-19”.

Na skupu je konzultant Vitomir Begović, ukazao na značaj i odgovornost strateškog planiranja u području zaštite na radu od nacionalne razine do svake radne sredine.

Pandemija COVID-a 19 jedna je od najvećih opasnosti s kojima su se društva i gospodarstva ikad suočila. Tu će opasnost biti moguće prevladati samo ako radimo zajedno kako bismo zaustavili širenje bolesti i osigurali sigurno i zdravo radno okruženje i za one koji rade od kuće i za one koji se vraćaju na svoja uobičajena radna mjesta.

Na radnim mjestima na kojima radnici mogu biti izloženi virusima, a oni pripadaju kategoriji bioloških agensa , poslodavci moraju provesti procjenu rizika i poduzeti odgovarajuće mjere.

Što poduzeća mogu učiniti u praksi kako bi pomogla u borbi protiv ove pandemije i zaštitila zaposlenike? Najvažniju ulogu imaju znanje i osviještenost; svatko mora biti dobro upoznat s načinima na koji se virus širi, sa simptomima zaraze i s time kako smanjiti izloženosti na najmanju moguću mjeru.

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj kao i širom Europe i svijeta sve se teže nosi s novim valom širenja epidemije COVID-19, a istovjetna prijetnja je i pred gospodarstvom.

U takvim okolnostima države poduzimaju različite dodatne mjere kako bi olakšali funkcioniranje zdravstvenog sustava, učinili sinergiju djelovanja poslodavaca i zdravstvenih stručnjaka, pojačali preventivno djelovanje i održali gospodarske aktivnosti.

Zbog porasta zaraza i kako bi se učinkovito kontroliralo širenje zaraza u narednim tjednima, važna je suradnja i poslodavaca i specijalista medicine rada i sporta, prije svega u pomaganju i koordinaciji rada s poslodavcima i njihovim odjelima za ljudske resurse u upravljanju daljnjim širenjem zaraze.

Kao i u normalnim radnim uvjetima, identifikacija i procjena rizika u fizičkim i psihosocijalnim radnim okruženjima početna je točka za upravljanje sigurnosti i zdravljem na radu u okviru mjera protiv bolesti COVID-19.

Provedba sigurnih radnih praksi u cilju ograničavanja izloženosti virusu koji uzrokuje COVID-19 na radnom mjestu najprije zahtijeva procjenu rizika, a zatim provedbu mjera u skladu s hijerarhijom. To znači uspostavljanje kontrolnih mjera kako bi se najprije uklonio rizik, a ako to nije moguće, smanjila izloženost radnika na najmanju moguću mjeru.

Posebno je važno obratiti pozornost na radnike koji pripadaju u visokorizičnu skupinu koje je potrebno zaštititi, uključujući starije osobe i one s kroničnim bolestima (visoki tlak, problemi s plućima ili srcem, šećerna bolest ili osobe koje se liječe od raka ili se podvrgavaju drugim postupcima imunosupresije) te trudnice.

Aktualni problemi s COVID-19 ne smiju dovesti do zanemarivanja svih ostalih ugroza prisutnih na mjestima rada budući se značajan broj različitih rizika nalazi u svakom radnom okružju;psihosocijalni rizici, mišićno-koštani poremećaji, kemijske i biološke štetnosti i dr.

Promocija zdravlja na radnom mjestu podrazumijeva zajednički trud poslodavaca, radnika i hrvatskog društva na stvaranju sigurnog mjesta rada, poboljšanju zdravlja i dobrobiti na radnom mjestu,kao posebnog društvenog interesa.

U zauzimanju za ostvarivanje te zadaće osobito je važno strateško planiranje kao postupak stvaranja dugoročnog plana o tome kako postići krajnje ciljeve. Iz tog plana proizlaze godišnji operativni planovi kojih sastavni dio treba biti i područje sigurnosti i zaštite zdravlja na radu s odgovarajućim financijskim okvirom i potrebnim resursima, zaključio je Begović.

Tijekom savjetovanja uz preventivne mjere, predstavljen je i interaktivni online alat OiRA za procjenu rizika u uvjetima COVID-19, te je ukazano na niz korisnih uputa i preporuka Europske agencije za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu (EU OSHA).

You may also read!

nekretnine

Zagreb po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole

Zagreb je po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole po ocjenama korisnika globalnih rezervacijskih smještajnih platformi Booking.coma,

Read More...
Damir Zoric HUP

HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela

Vijeće članova HUP-a u petak je odlučilo raspisati izbore za sva ključna tijela Hrvatske udruge poslodavaca - predsjednika, Izvršni

Read More...
benza

Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara pod pritiskom zabrinutosti da će nova protupandemijska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.