Studij gastronomije iskorak za turizam

In Obrazovna rješenja
capelli

Hrvatska gastronomija sve se više dokazuje na svjetskim tržištima pri čemu su učinjeni veliki iskoraci, među kojima je prvi međunarodni studij gastronomije u Splitu i Zagrebu koji je pokrenula splitska Visoka škola Aspira, istaknuo je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli na predstavljanju toga studija.

Aspira je prvi međunarodni studij gastronomije u Hrvatskoj pokrenula prošle godine upisom prve generacije u Splitu, a od ove godine studij će se održavati i u Zagrebu gdje se, kao i u Splitu, upisuje 30 polaznika.

Studij traje tri godine, godišnja školarina je između 39 i 42 tisuće kuna, u što su uključeni svi materijali i oprema, studijska putovanja i praksa u domaćim i stranim restoranima i hotelima, slastičarnicama i drugim ugostiteljskim objektima. Program obuhvaća velik broj sati praktične nastave kojih je više nego teoretskih.

Dekan Aspire Alen Jerkunica i njegov otac Milivoj koji su pokrenuli školu, kažu da su studij gastronomije odlučili pokrenuti zbog sve izraženijih potreba tržišta rada za takvim kadrovima i porasta turizma, ali i sve zahtjevnijih gostiju i poslodavaca.

“Riječ je o dobro uhodanom programu s vrhunskim domaćim i stranim predavačima, među kojima su brojni poznati domaći chefovi i slastičari te ekonomski, turistički i drugi stručnjaci, jer je studij zamišljen da stvara umjetnike u kulinarstvu i menadžere, vrhunske kadrove u gastronomiji i enologiji “, kazao je Jerkunica.

Velik interes za studij po njegovim su riječima pokazali brojni vrhunski hotelijeri i restorani gdje studenti obavljaju praksu.

Kazao je i da kod polaznika žele razvijati menadžerske sposobnosti, jer nije dovoljno znati dobro kuhati, nego poznavati proces nabave, ‘izdržljivost’ i pravu sezonu pojedinih namirnica, upravljanje financijama, osnove ekonomije, više stranih jezika, poslovno komuniciranje, statistiku, sommelierstvo, nutricionizam, gastro trendove i drugo, što su i obvezni i izborni predmeti na studiju.

Ocijenivši studij velikim iskorakom za hrvatsku gastronomiju i tržište rada odnosno lakši pronalazak stručnih kadrova za menadžment u turizmu, ministar Cappelli je kazao da je to znak da se turizam ne događa slučajno, nego da je “itekako organiziran”.

“To što Aspira radi dokaz je planske edukacije za turizam i gastronomiju zbog čega nam dolazi sve više turista, pa tako primjerice s jeseni vikendima dolaze u Istru zbog uživanja u hrani, no bilo bi dobro kada bi restorani u jadranskim odredištima bili otvoreni i zimi, a ne da zatvaraju vrata kada završi ljeto”, kazao je Cappelli.

Smatra da upravo u gastronomiji Hrvatska može puno ponuditi u predsezoni i posezoni i to ne samo na Jadranu.

Poručio je da je studij dobar primjer za druge škole i studije, jer počiva na dualnom obrazovanju, s puno prakse u i izvan Hrvatske i suradnjom s međunarodnim školama.

Hrvatski turizam po njegovim riječima može nuditi što i drugi, ili iskoracima poput ovog učiniti razliku od ostalih i od dosadašnjih modela razvoja. (H)

You may also read!

U Općini Poličnik položen kamen temeljac za izgradnju Centra za razvoj i edukaciju vrijednog 25 milijuna kuna

U Općini Poličnik položen kamen temeljac za izgradnju Centra za razvoj i edukaciju

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prisustvovao je danas na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju Centra za

Read More...
tolusic

Više od 26 milijuna kuna za uspostavu proizvođačkih grupa i organizacija

Otvoren je natječaj za provedbu tipa operacije 9.1.1 „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“ za dodjelu potpore za provođenje aktivnosti

Read More...
Ana_Fresl

58 milijuna kuna za predstavljanje domaćih kompanija na sajmovima u inozemstvu

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je natječaj Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – Faza 2. Poziv je namijenjen mikro, malim i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.