Studij gastronomije iskorak za turizam

capelli

Hrvatska gastronomija sve se više dokazuje na svjetskim tržištima pri čemu su učinjeni veliki iskoraci, među kojima je prvi međunarodni studij gastronomije u Splitu i Zagrebu koji je pokrenula splitska Visoka škola Aspira, istaknuo je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli na predstavljanju toga studija.

Aspira je prvi međunarodni studij gastronomije u Hrvatskoj pokrenula prošle godine upisom prve generacije u Splitu, a od ove godine studij će se održavati i u Zagrebu gdje se, kao i u Splitu, upisuje 30 polaznika.

Studij traje tri godine, godišnja školarina je između 39 i 42 tisuće kuna, u što su uključeni svi materijali i oprema, studijska putovanja i praksa u domaćim i stranim restoranima i hotelima, slastičarnicama i drugim ugostiteljskim objektima. Program obuhvaća velik broj sati praktične nastave kojih je više nego teoretskih.

Dekan Aspire Alen Jerkunica i njegov otac Milivoj koji su pokrenuli školu, kažu da su studij gastronomije odlučili pokrenuti zbog sve izraženijih potreba tržišta rada za takvim kadrovima i porasta turizma, ali i sve zahtjevnijih gostiju i poslodavaca.

“Riječ je o dobro uhodanom programu s vrhunskim domaćim i stranim predavačima, među kojima su brojni poznati domaći chefovi i slastičari te ekonomski, turistički i drugi stručnjaci, jer je studij zamišljen da stvara umjetnike u kulinarstvu i menadžere, vrhunske kadrove u gastronomiji i enologiji “, kazao je Jerkunica.

Velik interes za studij po njegovim su riječima pokazali brojni vrhunski hotelijeri i restorani gdje studenti obavljaju praksu.

Kazao je i da kod polaznika žele razvijati menadžerske sposobnosti, jer nije dovoljno znati dobro kuhati, nego poznavati proces nabave, ‘izdržljivost’ i pravu sezonu pojedinih namirnica, upravljanje financijama, osnove ekonomije, više stranih jezika, poslovno komuniciranje, statistiku, sommelierstvo, nutricionizam, gastro trendove i drugo, što su i obvezni i izborni predmeti na studiju.

Ocijenivši studij velikim iskorakom za hrvatsku gastronomiju i tržište rada odnosno lakši pronalazak stručnih kadrova za menadžment u turizmu, ministar Cappelli je kazao da je to znak da se turizam ne događa slučajno, nego da je “itekako organiziran”.

“To što Aspira radi dokaz je planske edukacije za turizam i gastronomiju zbog čega nam dolazi sve više turista, pa tako primjerice s jeseni vikendima dolaze u Istru zbog uživanja u hrani, no bilo bi dobro kada bi restorani u jadranskim odredištima bili otvoreni i zimi, a ne da zatvaraju vrata kada završi ljeto”, kazao je Cappelli.

Smatra da upravo u gastronomiji Hrvatska može puno ponuditi u predsezoni i posezoni i to ne samo na Jadranu.

Poručio je da je studij dobar primjer za druge škole i studije, jer počiva na dualnom obrazovanju, s puno prakse u i izvan Hrvatske i suradnjom s međunarodnim školama.

Hrvatski turizam po njegovim riječima može nuditi što i drugi, ili iskoracima poput ovog učiniti razliku od ostalih i od dosadašnjih modela razvoja. (H)

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja