U svibnju promet industrije porastao 7,5 posto na godišnjoj razini

In Financije i gospodarstvo
industrija

Ukupni promet hrvatske industrije u svibnju ove godine je na mjesečnoj razini porastao za 5 posto, dok se na godišnjoj razini bilježi rast od 7,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u svibnju je, u odnosu na travanj, porastao za 5 posto, prvenstveno zbog rasta prometa na inozemnom tržištu za 13,7 posto, ali i rasta na domaćem tržištu 6,4 posto.

Na godišnjoj je razini, pak, u svibnju ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen, zabilježio rast od 7,5 posto. Na domaćem je tržištu zabilježen međugodišnji rast prometa za 7 posto, dok se na stranim tržištima istodobno bilježi rast prometa za 13,2 posto.

Kumulativni podaci za prvih pet mjeseci ove godine, izračunati iz kalendarski prilagođenih indeksa, pokazuju da je promet industrije u tom razdoblju bio za 7,6 posto veći nego u prvih pet mjeseci lani.

Promatra li se prema glavnim industrijskim granama, u petom mjesecu ove godine ukupna prodaja energije veća je za 24,1 posto u odnosu na travanj, a kapitalnih proizvoda za 9,1 posto.

Prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 9,1 posto, trajnih proizvodima za široku potrošnju za 2,8 posto, a intermedijarnih proizvoda za 3,7 posto.

Međugodišnja usporedba, pak, ukazuje na veći promet energijom za 25,5 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 17,6 posto, intermedijarnim proizvodima za 7,5 posto, a netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 12,9 posto, dok se kod kapitalnih proizvoda bilježi pad od 1,8 posto. (H)

You may also read!

Cyber Week Tel Aviv

Hrvatske tvrtke na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Više od 500 milijardi eura štete na svjetskoj razini Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a do

Read More...
Kurtalj

Novi podrumi za još bolja vina i „Šampeke“

Južne padine Plešivice idealne su za vinogorja na kojima se uzgajaju brojna kvalitetna vina, a mnogi vjeruju kako vinova

Read More...
1-Alen Kajmović i Darko Horvat

Stipendije od 2.800 kuna, dodatne pogodnosti i siguran posao budućim mesarima u Grupi Pivac

Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.