Svjetska banka donosi iskustva iz talijanske Regije Emilia-Romagna u okviru potpore razvoju Slavonije, Baranje i Srijema

In Bankarstvo
bank

Kako bi se prenijela razvojna iskustva Regije Emilia-Romagna u Italiji te razgovaralo o načinima kako to iskustvo može pridonijeti gospodarskom razvoju Slavonije, Baranje i Srijema Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, i Elisabetta Capannelli, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku suorganizirale su konferenciju na visokoj razini na kojoj su se okupili stručnjaci i dionici projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Prof. Patrizio Bianchi, regionalni ministar za europske politike, obrazovanje, stručno usavršavanje, akademska istraživanja i rad vlade regije Emilia-Romagna, istaknuo je neke specifičnosti razvoja te talijanske regije. Osim što se u regiji nalaze sjedišta svjetski poznatih tvrtki kao što su Ferrari, Lamborghini, Maserati, Ducati i Barilla, regija predvodi i u održavanju javno-privatnog dijaloga s partnerima na tržištu rada. Uspješno povlači sredstva iz fondova Europske unije iz više operativnih programa te usmjerava javna ulaganja u razvijen sustav inovacija koje proizlaze iz sveučilišta i istraživačkih ustanova u toj regiji. S obzirom na to da uspješno privlači sredstva iz europskih fondova i ulaganja privatnog sektora, regija se uspostavlja i kao jedno od čvorišta velikih podataka (Big Data) za Europu te teži postati Podatkovnom dolinom Europe.

„Danas smo predstavili još jednu bitnu komponentu jačanja našeg gospodarstva, a to je razmjena iskustva s regijama koje dijele slične razvojne potencijale, a koje su predvodnice kada govorimo o inovacijama, tehnološkom napretku, razvoju pametnih vještina, kao i iskorištenosti fondova Europske unije. Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, koji je pokrenula ova Vlada, nastojimo ispraviti nepravdu nanesenu Slavoniji svih ovih godina, i to je zapravo bila naša misao vodilja. U ovaj je kraj usmjereno 18,7 milijardi kuna te je posljednje dvije i pol godine već ugovoreno 10,3 milijarde kuna različitih projekata koji će pridonijeti revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema u svakom smislu. Ovo su najveća ulaganja u Slavoniju do sada, a u suradnji sa Svjetskom bankom unaprijedit će poljoprivredu, obrazovanje, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, zdravstvo, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, promet i energetiku tog područja”, rekla je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

„Emilia-Romagna jedna je od najinovativnijih i najrazvijenijih regija u Italiji te drži vodeće mjesto u Europi po povlačenju sredstava iz fondova EU-a. Zahvaljujući suradnji koju smo uspostavili s tom regijom stvorena je izvrsna prilika za doprinos uspjehu projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Od regije Emilia-Romagna mnogo se toga može naučiti o inovacijama, prehrambeno-prerađivačkom sektoru, sektoru informacijskih tehnologija te mreži njezinih sveučilišta i znanja. Svjetska banka sa zadovoljstvom pomaže u razmjeni znanja između Emilije-Romagne i Slavonije jer te dvije regije, osim što su različitih veličina i na različitom stupnju razvoja, imaju i zajednička obilježja”, rekla je Elisabetta Capannelli, voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku.

Konferencija je dio okvira za suradnju koji su potpisale talijanska regija Emilia-Romagna i Svjetska banka. Okvir za suradnju omogućuje dionicima Projekta Slavonija, Baranja i Srijem stjecanje znanja kroz suradnju sa službenicima regije Emilia-Romagna i drugim stručnjacima te razmjenu praktičnih znanja i iskustava. Suradnja je sastavni dio tehničke pomoći Svjetske banke u Hrvatskoj za poticanje rasta i zapošljavanja na području istočne Hrvatske, čime se podržava Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

You may also read!

1petrol

Petrol ostaje zainteresiran za širenje na hrvatsko tržište

Slovenski energetski koncern Petrol ostaje zainteresiran za investicije i širenje na tržišta jugoistočne Europe među kojima je i hrvatsko,

Read More...
wallstreet

Oprez na Wall Streetu, u fokusu poslovni rezultati

Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište u

Read More...
badel

Badel 1862 preuzima jaka alkoholna pića od Dalmacijavina

Tvrtka Badel 1862 preuzima jaka alkoholna pića od Dalmacijavina, čije će brendove proizvoditi u svojim pogonima u tvornici Vinoploda

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.