Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom, ulagači nesigurni

In Vijesti iz svijeta
Wall-Street

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je vrlo izgledno da će zbog visoke inflacije kamatne stope u SAD-u, ali i drugim zapadnim zemljama ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,3 posto, na 33.507 bodova, a S&P 500 0,7 posto, na 4.288 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,1 posto, na 13.219 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi trguje se nesigurno već desetak dana, od kada su čelnici američke središnje banke poručili da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Zbog toga su prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice dosegnuli nove najviše razine u 16 godina, pa obveznice postaju sve privlačnija investicija.

Ulagači su zabrinuti i zbog rizika od privremenog zatvaranja državnih službi, što bi loše utjecalo na gospodarstvo SAD-a.

Naime, ako Kongres ne osigura sredstva za fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada, rad državnih službi bio bi zaustavljen, a stotine tisuća zaposlenika privremeno bi ostalo bez posla i bez plaće.

Svake godine u ovo doba republikanci i demokrati pregovaraju o daljnjem financiranju državnih službi, a dogovor obično postignu u zadnji tren.

S druge strane, podršku tržištu pružili su makroekonomski podaci koji su pokazali da je američko gospodarstvo u drugom tromjesečju solidno poraslo i da se u trećem kvartalu nastavlja stabilan rast.

Pritom inflacijski pritisci polagano popuštaju. U petak je objavljeno izvješće o troškovima osobne potrošnje, prema kojemu je inflacija, prvi put nakon više od dvije godine, skliznula ispod 4 posto. No, to je i dalje znatno više od Fedove ciljane razine od 2 posto.

U cijelom rujnu Dow Jones pao je 3,5 posto, S&P 500 gotovo 5, a Nasdaq indeks 5,8 posto.

Zbog toga su indeksi zabilježili pad i u cijelom trećem kvartalu. Dow Jones izgubio je 2,6, S&P 3,6, a Nasadaq 4,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1 posto, na 7.608 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,1 posto, na 15.386 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 7.135 bodova.

FTSE indeks 600 vodećih europskih dionica pao je u cijelom rujnu 2,1 posto, a u trećem tromjesečju 2,9 posto. (H)

You may also read!

CROAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije i Sajmovi hrane i zdravog življenja

Na ZV-u uskoro CROAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije i Sajmovi hrane i zdravog življenja

U zajedničkom terminu od 30. studenog do 3. prosinca na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede,

Read More...
CoPres BusinessEurope

Poslovna poruka belgijskom predsjedanju EU – suočavanje s izazovima i jačanje europskog gospodarstva za budućnost

Predsjednici i glavni direktori poslodavačkih organizacija, članica BusinessEurope-a okupili su se u Bruxellesu na poziv Udruge poslodavaca u Belgiji,

Read More...
wall

Dolar pao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom, euro ojačao

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači vjeruju da

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design