Svjetske burze porasle, Harvey i Sjeverna Koreja u drugom planu

burza

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle jer su nakon povoljnih gospodarskih pokazatelja štete od uragana Harvey i napetosti u vezi Sjeverne Koreje pale u drugi plan.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,8 posto, na 21.987 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 2.476 bodova, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 6.435 bodova.

Na početku tjedna na tržištima je vladao oprez zbog političke napetosti na Korejskom poluotoku nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan.

U fokusu ulagača bile su i štete od uragana Harvey koji je poharao Teksas. No, premda bi obustava rada rafinerija i brojnih kompanija na tom području mogla usporiti rast gospodarstva u tekućem tromjesečju, analitičari kažu da će obnova u idućem razdoblju ponovno potaknuti rast.

A prema najnovijim podacima, američko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 3 posto na godišnjoj razini, brže nego u prvom kvartalu i više od očekivanja.

S druge strane, u kolovozu je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 156.000, manje od očekivanih 180.000 i znatno manje nego u prethodna dva mjeseca.

Podaci o usporavanje rasta zapošljavanja, kao i prethodno objavljeni podatak o usporavanju inflacije, učvrstili su tezu da američka središnja banka neće žuriti s povećanjem kamata.

Fed je od početka godine u dva navrata povećao ključne kamate za po četvrtinu postotnog boda, a očekivalo se da će do kraja godine još jednom povećati cijenu novca.

No, sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za to iznose samo oko 39 posto, dok su još nedavno iznosili više od 50 posto.

“Posljednji gospodarski pokazatelji nisu dali informacije koje su Fedu potrebne da bi povećao kamate. No, pokazali su da je situacija u gospodarstvu onakva kakvu tržište voli. Nije previše vruće, niti previše hladno”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na 7.438 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 5.123 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,2 posto, na 12.142 boda,

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,2 posto, na 19.691 bod, što je njegov prvi rast nakon šest tjedana gubitaka. (H)

Pročitajte još vijesti!

SUDIONICI HRUSKO FORUM

5. HrUSKo Forum okupio korisnike SAP-a u Hrvatskoj

Nedavno je u hotelu Antunović održan peti po redu HrUSKo Forum okupivši više od 160 korisnika i partnera SAP-a

Read More...
1-Premium trajne salam

Premium trajne salame Croatica ujedinjuju najbolje okuse Hrvatske

Sve miriše na blagdane, obiteljska druženja i tradicionalne specijalitete. Blagdanska trpeza već dobiva svoje obrise i samo se čeka

Read More...
naff

Predstavljen brand kućanskih uređaja Neff

Gdje su nestala vrata? U showroom-u BSH kućanski uređaji d.o.o., predstavljen je nedavno brand kućanskih uređaja Neff pod spretnom

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!