Svjetske burze snažno porasle, inflacija u SAD-u popušta

In Vijesti iz svijeta
wall

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, ponajviše na Wall Streetu, jer je usporavanje inflacije u SAD-u podržalo nade ulagača da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 4,15 posto, na 33.747 bodova, dok je S&P 500 skočio 5,9 posto, na 3.992 boda, a Nasdaq indeks 8,1 posto, na 11.323 boda.

Snažan skok indeksa ponajviše se zahvaljuje podatku da je u listopadu inflacija u SAD-u pala s rujanskih 8,2 na 7,7 posto, najnižu razinu od siječnja i niže od očekivanja.

To je potaknulo nadu da povećanje kamata daje rezultate i da će u idućem razdoblju američka središnja banka usporiti tempo podizanja ključnih kamata.

„Ovo je vrlo značajan podatak. Posljednjih se mjeseci nagađalo da je inflacija dosegnula vrhunac i tržište je bilo frustrirano jer podaci to nisu pokazivali. Po prvi put, to se sada vidi u podacima”, kazao je King Lip, strateg u tvrtki Baker Avenue Asset Management.

Nakon što je početkom studenoga Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa.

Prije objave izvješća o inflaciji procjenjivalo se da postoji 52 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate za blažih 0,50 postotnih bodova, a sada su ti izgledi premašili 80 posto.

Zbog toga su prinosi na američki obveznice znatno pali, a pao je i tečaj dolara prema najvažnijim valutama.

Sve to podržalo je tržište dionica.

„Podaci o padu inflacije podržali su nadu da se ciklus povećanja kamata bliži kraju. Zbog toga su snažno porasle cijene dionica u onim sektorima koji su vrlo osjetljivi na kretanje kamata”, kazao je Tim Courtney, analitičar u tvrtki Exencial Wealth.

Tako je prošloga tjedna među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, a predvodile su dionice Tesle, Applea, Microsofta, Mete, Amazona…

Zahvaljujući prošlotjednom snažnom rastu, najvažniji indeksi ublažili su gubitke u ovoj godini. S&P 500 u minusu je u odnosu na početak godine oko 16 posto, što bi, ako na ovim razinama ostane do kraja godine, bio njegov najveći godišnji pad od 2008. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,2 posto, na 7.318 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 5,7 posto, na 14.224 boda, a pariški CAC 2,8 posto, na 6.594 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 3,9 posto, na 28.263 boda. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design