Svjetsko gospodarstvo će se godinama nositi s posljedicama epidemije

In Vijesti iz svijeta
Angel Gurría

Svijetu će trebati godine da se oporavi od pandemije koronavirusa, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Glavni tajnik OECD-a Angel Gurria rekao je da je ekonomski šok već veći od financijske krize. “Pustom željom” ocijenio je uvjerenje da će se zemlje brzo oporaviti, piše BBC. OECD je pozvao vlade da “poderu” pravila o potrošnji kako bi osigurale brzo testiranje i liječenje virusa.

Gurria je rekao kako nedavno upozorenje da bi epidemija mogla prepoloviti globalni gospodarski rast na 1,5 posto, već izgleda previše optimistično.

Broj izgubljenih radnih mjesta i neuspjelih poduzeća i dalje je neizvjestan, a Gurria tvrdi da će se zemlje suočavati s gospodarskim posljedicama “u nadolazećim godinama”. Rekao je kako će mnoga velika svjetska gospodarstva ući u recesiju u idućim mjesecima.

„Čak i ako ne bude recesije u cijelom svijetu, rasta ili neće biti ili će biti negativan u mnogim svjetskim gospodarstvima, uključujući i neka veća. Stoga ćemo imati ne samo nizak rast ove godine, nego će trebati dulje razdoblje u budućnosti za oporavak“, dodao je.

Veliki šok

Gurria je kazao da ekonomska neizvjesnost koju je stvorila pandemija znači da su gospodarstva već pretrpjela veći šok nego tijekom terorističkog napada 11. rujna ili financijske krize 2008. godine.

„Razlog zašto ne znamo koliko će nam trebati da popravimo nezaposlenost je taj što ne znamo koliko će ljudi ostati bez posla. Ne znamo ni koliko će nam trebati da izvučemo tisuće malih i srednjih poduzeća koja već trpe“, rekao je.

Vlade diljem svijeta su poduzele nikad viđene mjere kako bi podržale radnike i tvrtke tijekom pandemije. Britanski zakonodavci obvezali su se da će isplaćivati plaće zaposlenima koji ne mogu raditi zbog koronavirusa.

Gurria je pozvao vlade da “poderu” pravila o zaduživanju i ulože sve što imaju kako bi rješavale krizu. Upozorio je, međutim, da će veći deficit i rast dugova također utjecati na znatno zadužene zemlje u godinama koje dolaze.

Gurria je kazao da su prije samo nekoliko tjedana u skupini bogatih zemalja G20 bili uvjereni da će oporavak imati oblik slova V – s kratkim, oštrim padom gospodarske aktivnosti, nakon čega bi uslijedio brzi oporavak i rast.

„To je već tada uglavnom bila pusta želja. Ne slažem se s idejom fenomena u obliku slova V. Sada znamo da to neće bit slovo V, nego da će u najboljem slučaju biti U, s dubokom brazdom na dnu, prije nego krene razdoblje oporavka. Možemo izbjeći da izgleda u obliku slova L, ako danas donesemo ispravne odluke“, rekao je Gurria.

OECD poziva na plan od četiri točke za borbu protiv epidemije, uključujući besplatno testiranje na virus, bolju opremu za liječnike i medicinske sestre, novčane transfere radnicima uključujući samozaposlene, te plaćen porez za godišnje odmore u tvrtkama.

Gurria je usporedio razinu ambicije s Marshallovim planom koji je pomogao platiti obnovu Europe nakon Drugog svjetskog rata. (H)

You may also read!

METRO podržava lokalne proizvođače i razvoj domaće gastro ponude

METRO podržava lokalne proizvođače i razvoj domaće gastro ponude

METRO poziva hrvatske dobavljače da plasiraju svoje proizvode putem METRO-ovih prodajnih centara, U sklopu projekta „Stvoren za hrvatski meni“, METRO

Read More...
grcic

Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

Digitalna pristupačnost bila je tema predstavnika Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak, Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe i

Read More...
Kaufland

Kaufland: Našim kupcima nudimo isključivo domaću lubenicu

Sezona lubenica u punom je jeku, a ovoj slatkoj i osvježavajućoj ljetnoj poslastici teško je odoljeti u vrućim ljetnim

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.