Tedeschi: Kriza u Agrokoru najveća društvena kriza od rata

In Financije i gospodarstvo
tedeschi

Vlasnik i predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi u srijedu je krizu u Agrokoru nazvao najvećom društvenom krizom od rata 1991. godine te istaknuo da revizorsko izvješće ne smatra presudnim već da će ono biti temelj koji će poslužiti poslovnoj zajednici da vidi gdje je danas stvarno taj koncern.

“Kriza u Agrokoru najveća je društvena kriza od rata ’91. godine i ta je kriza izuzetno kompleksna”, ocijenio je Tedeschi na marginama predstavljanja inicijative “Politika raznolikosti”.

Kako je istaknuo, riječ je ne samo o ekonomskoj i krizi upravljanja, nego i o krizi morala i etike, razumijevanja funkcioniranja javne uprave, privatne kompanije i društva u cijelosti.

“Mislim da se u krizi Agrokora sublimira sav problem hrvatskoga društva i regionalnih društava u cjelini”, rekao je te dodao kako ne misli da će izvješće revizorske kuće o konsolidiranim financijskim izvješćima Agrokora biti presudno. Ono će, naveo je, zasigurno biti temelj kvalitetnog razgovora i smanjiti špekulacije o tome što je sve dovelo do krize u koncernu, te će kao dokument poslužiti poslovnoj zajednici da vidi gdje je stvarno Agrokor danas.

“Nisam mišljenja da je taj dokument (revizorsko izvješće) ‘biti ili ne biti’. Želim vjerovati da je Agrokor prešao onu točku krize kada je bio pred slomom i da će ova vlada i ovaj zakon (o izvanrednoj upravi) koji je usvojio Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo u državi, omogućiti da se ta kriza amortizira, da zaposleni u velikoj većini zadrže svoja radna mjesta, da dobavljači roba i usluga naplate – oni mali – sve, a oni veći veliku većinu svojih starih potraživanja, a da financijske institucije uspiju zaštititi barem jedan dio svoje izloženosti prema Agrokoru”, izjavio je.

Za krizu u najvećoj privatnoj kompaniji u regiji prije svega smatra odgovornom Upravu koncerna na čelu s Ivicom Todorićem, koja je dovela do situacije da je koncern morao zatražiti pomoć države.

Osvrnuvši se na, kako je naveo, blogovska prepucavanja i medijske špekulacije, smatra ih prije svega nepristojnima. “Prebacivanje loptice (odgovornosti) na bilo koga drugoga, na financijsku zajednicu, na dobavljače, ovu ili onu vladu smatram neprimjerenim”, istaknuo je Tedeschi, kazavši međutim kako smatra da po Ustavu svatko ima pravo tražiti zaštitu svojih prava.

Odgovarajući na upit novinara je li Atlantic grupa zainteresirana za preuzimanje dijelova Agrokora, Tedeschi je kazao da je uvijek pitanje “što, pod kojim uvjetima i po kojoj cijeni”.

“Kao odgovoran menadžment sustava koji ima gotovo 6.000 zaposlenika i koji ostvaruje 5,5 milijardi kuna ukupnih prihoda, gledamo potencijalne prilike u segmentu hrane i pića i distribucije. A sve drugo bilo bi neozbiljno, jer trenutačno nema nikakvog procesa na koji bih se mogao referirati. Kada do procesa dođe, ako će Atlantic imati interesa, onda će biti jasan”, izjavio je Tedeschi, te dodao da kad ga to pitaju kao da ga pitaju je li zainteresiran za kupnju dijelova Nestlea, Unilevera itd., čiji su im dijelovi poslovanja interesantni, ali se ne zna ništa o uvjetima. (H)

You may also read!

Kongres poduzetnica 2019

Četvrti po redu Kongres poduzetnica Hrvatske i regije okupit će više od 500 vlasnica tvrtki i obrta u hrvatskom glavnom gradu 08. 03. 2019.

Pripreme za četvrti po redu Kongres poduzetnica, koji će se kao najveće okupljanje žena u biznisu jugoistočne Europe održati

Read More...
perutnina-ptuj

Ukrajinskom MHP-u odobreno preuzimanje Perutnine Ptuj

Slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) dala je suglasnost ukrajinskom holdingu MHP za preuzimanje Perutnine Ptuj te više

Read More...
konferencija hub

– Održana konferencija o poticanju suradnje između poslovnog i znanstvenog sektora

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i njemačkog partnera Steinbeis 2i GmbH, jučer je u Zagrebu, održana konferencija i radionica

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.