Tolušić: Strana ulaganja pomažu u jačanju našeg gospodarstva

In Konferencije / savjetovanja
Tolusic

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića konferenciju „Industrijska proizvodnja i strana ulaganja“ danas, 11. rujna 2018. godine u Zagrebu.

Konferenciju su organizirali Europska investicijska banka, predstavništvo Europske komisije u Zagrebu i Hanza Media s ciljem otvaranja rasprave o načinima stvaranja poticajnog okruženja za brzi rast izvozno orijentirane industrijske proizvodnje i povećanje ulaganja u industriju.

„Vlada je partner u razvoju hrvatskog gospodarstva i poticanju ulaganja. Puno toga je iza nas u posljednje dvije godine: pad javnog duga koji je rezultirao u uštedama na kamatama od 2 milijarde kuna, povećanje kreditnog rejtinga prvi put nakon 2004 .godine, povećanje zaposlenosti od gotovo 5%, porezno rasterećenje od gotovo 2,5 milijarde kuna i, što me posebno raduje, povećanje indeksa ekonomskog raspoloženja koje je na najvećoj razini u posljednjih 11 godina. Krećemo dalje s cijelim nizom aktivnosti koje su u tijeku, a odnose se na daljnja porezna rasterećenja, reformu javne uprave i pravosuđa, višu kvalitetu obrazovanja i bolju povezanost s tržištem rada. Podizanje na ljestvici konkurentnosti zahtijeva kreaciju poslova s većom dodanom vrijednosti, inovacije, unaprjeđenje vještina, transfer tehnologije i znanja, mlađe gospodarstvo i olakšan pristup inozemnim tržištima. Pri tome, najvažniju ulogu u modernom tržišnom gospodarstvu kojem težimo imaju gospodarstvenici, vizionari – poduzetnici koji trebaju učinkovitu državu, pošten i jasan okvir, porezno i administrativno rasterećen sustav. Ovo je dobra prigoda za razmjenu znanja, iskustava i ideja.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na konferenciji je bilo riječi i o Planu ulaganja za Europu te prijedlogu programa InvestEU 2021 – 27, iskustvima naših gospodarstvenika koji veći dio svoje proizvodnje plasiraju na strana tržišta, industrijskoj strategiji Vlade RH, novoj ulozi i značenju Hrvatske gospodarske komore, kao i o stvaranju stabilnog investicijskog okruženja i osiguravanju pristupačnih izvora financiranja na domaćem, europskom i stranom tržištu kapitala.

Konferenciji je prisustvovalo dvjestotinjak vodećih gospodarstvenika, ekonomskih stručnjaka, akademika i vladinih dužnosnika.

You may also read!

wallstreet

Wall Street: Skori početak objave poslovnih rezultata pandemiju pogurao u drugi plan

Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju

Read More...
eu

Još jedan velik korak Hrvatske u procesu europskih integracija

U petak potvrđen ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam ERM II i bankovnu uniju još je jedan velik uspjeh

Read More...
Gari Capelli

Cappelli: Slovenski turisti ne moraju brinuti oko dolaska

Ministar turizma Cappelli rekao je u petak nakon posjeta Sloveniji gdje je bio u pratnji premijera Plenkovića, da se

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.