Tolušić i Vella na konferenciji o planu upravljanja za malu plavu ribu

ribe

Hrvatska želi zadržati princip upravljanja ribolovnim naporom i ne želi uvođenje kvota za malu plavu ribu u Jadranu jer smatra da je pristup koji unazad nekoliko godina primjenjuje učinkovitiji u zaštiti našeg ribljeg fonda, poručio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić iz Zadra, gdje je održana konferencija “Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu”.

Konferenciji je bio nazočan i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella, a okupila je 80-ak stranih i domaćih stručnjaka u području ribarstva, predstavnike ministarstava nadležnih za ribarstvo jadranskih zemalja članica (Italije, Slovenije i Hrvatske) te predstavnike sektora udružene kroz MEDAC, predstavnike regionalnog projekta FAO-a Adriamed-a, STEFC-a te znanstvenih institucija Italije i Hrvatske, a doprinos su dale i domaće udruge ribara, Savez ribarskih zadruga, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Cilj konferencije bio je okupiti sve zemlje dionike ribolova male plave ribe na Jadranu i zajedno pristupiti prijedlozima upravljanja tim dijelom Mediterana za očuvanje ribljeg fonda i perspektivnu budućnost ribarstva.

Naime, Europska komisija nedavno je objavila prijedlog višegodišnjeg regionalnog plana upravljanja za ribolov malom plavom ribom u Jadranu, prvi takav na Mediteranu, a među mjerama je i znatno smanjenje odnosno ograničenje ulova srdela i inćuna u Jadranu.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako je ribolov male plave ribe, tj. plivaričarski ribolov, najvažniji dio ribarstva Hrvatske, a o plivaričarskom ulovu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe, ali i uzgoja tuna. Svaka promjena u regulaciji tog ribolova ima dalekosežne socio-ekonomske posljedice te je izradi dokumenta koji može odrediti budućnost cjelokupne industrije nužno pristupiti odgovorno i oprezno. Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu prvi je dokument takvog tipa na Mediteranu koji će postaviti nove standarde upravljanja ribarstvom u regiji i odrediti daljnji razvoj ribarstva na Jadranu, navode iz Ministarstva u priopćenju o konferenciji.

Prenose i poruku povjerenika Karmenu Vella da je donošenje Višegodišnjeg plana upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu nužno, i da, unatoč svim naporima Italije, Slovenije i Hrvatske u provođenju mjera zaštite ribljeg fonda, znanstveni podaci govore da sve te mjere nisu dovoljne. Stoga je naglasio nužnost primjene mehanizama koji su se već pokazali učinkovitima u drugim dijelovima europskog ribolovnog mora i pozvao prisutne na prihvaćanje prijedlog Komisije.

Ministar Tolušić kaže kako se Hrvatska, zajedno s ostalim jadranskim zemljama, već dugo zalaže za prepoznavanje naših potreba i zaštitu naše ribe i naših ribara. “Iskreno se nadam da smo zajedno sa Slovenijom i Italijom pokazali da je Jadran more koje zaslužuje posebnu pozornost i posebnu regulaciju. Naše stajalište je jasno, želimo zadržati princip upravljanja ribolovnim naporom i ne želimo uvođenje sustava ulovnih kvota jer smatramo da je pristup koji unazad nekoliko godina primjenjujemo učinkovitiji u zaštiti našeg ribljeg fonda i europskog ribolovnog mora u cjelini”, izjava je ministra koja se prenosi u priopćenju.

I u izjavi novinarima Tolušić je istaknuo kako sva nastojanja i Komisije i Ministarstva, kao i naših ribara, imaju u istom smjeru – očuvanju ribljeg bogatstva, ali se možda malo razlikuju u načinu kako doći do toga.

“Europska komisija dala je jedan prijedlog koji definitivno ide u dobrom smjeru, ali ga treba razrađivati. Hrvatska strana smatra da smo mi dosad postavili puno ograničenja, pokušavamo s našim ribarima ostvariti komunikaciju koja je za sada na odličnoj razini, shvaćamo bitnost očuvanja ribarskih stokova odnosno ribnog bogatstva i činit ćemo sve to i u budućnosti. Ovo što je sada Komisija predložila je jedan nacrt uredbe, koja će se raspravljati i koja se sigurno neće donijeti bez suglasnosti s Hrvatskom, Slovenijom i Italijom. Smatram i da mi najbolje znamo koliko i što se lovi i što se događa u Jadranskom“, rekao je Tolušić, dodajući kako će se u daljnjoj raspravi i komunikaciji s Komisijom koristiti i znanstvena istraživanja niza znanstvenih institucija.

Ministar također vjeruje kako će se naći zajednički jezik i ispravan put, koji će biti na zadovoljstvo i Komisije i hrvatske strane.

Inače, ministar Tolušić i povjerenik Vella u Zadru su obišli i luku Gaženica i ribarsku flotu, a sastali su se i s hrvatskim ribarima koji su povjerenika upoznali s problematikom i specifičnostima ribarstva u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. (H)

Pročitajte još vijesti!

podravka

Akcija “Kupujmo hrvatsko” slavi 20 rođendan

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića i Europskom trgu u četvrtak i petak se održava akcija Hrvatske gospodarske komore

Read More...
ppk

Ministar Tolušić obišao novi pogon PPK karlovačke mesne industrije

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa svojim suradnicima te župan Karlovačke županije Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić danas

Read More...
expo

Na Jadranskom sajmu u Budvi dodijeljene nagrade EXPO TROPHY

AD Jadranski sajam u cilju poticanja tržišnog komuniciranja, edukacije potrošača, marketinškog i propagandnog prezentiranja proizvoda, dodjeljuje najuspješnijim izlagačima priznanje

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!