Tolušić i Vella na konferenciji o planu upravljanja za malu plavu ribu

ribe

Hrvatska želi zadržati princip upravljanja ribolovnim naporom i ne želi uvođenje kvota za malu plavu ribu u Jadranu jer smatra da je pristup koji unazad nekoliko godina primjenjuje učinkovitiji u zaštiti našeg ribljeg fonda, poručio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić iz Zadra, gdje je održana konferencija “Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu”.

Konferenciji je bio nazočan i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella, a okupila je 80-ak stranih i domaćih stručnjaka u području ribarstva, predstavnike ministarstava nadležnih za ribarstvo jadranskih zemalja članica (Italije, Slovenije i Hrvatske) te predstavnike sektora udružene kroz MEDAC, predstavnike regionalnog projekta FAO-a Adriamed-a, STEFC-a te znanstvenih institucija Italije i Hrvatske, a doprinos su dale i domaće udruge ribara, Savez ribarskih zadruga, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Cilj konferencije bio je okupiti sve zemlje dionike ribolova male plave ribe na Jadranu i zajedno pristupiti prijedlozima upravljanja tim dijelom Mediterana za očuvanje ribljeg fonda i perspektivnu budućnost ribarstva.

Naime, Europska komisija nedavno je objavila prijedlog višegodišnjeg regionalnog plana upravljanja za ribolov malom plavom ribom u Jadranu, prvi takav na Mediteranu, a među mjerama je i znatno smanjenje odnosno ograničenje ulova srdela i inćuna u Jadranu.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako je ribolov male plave ribe, tj. plivaričarski ribolov, najvažniji dio ribarstva Hrvatske, a o plivaričarskom ulovu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe, ali i uzgoja tuna. Svaka promjena u regulaciji tog ribolova ima dalekosežne socio-ekonomske posljedice te je izradi dokumenta koji može odrediti budućnost cjelokupne industrije nužno pristupiti odgovorno i oprezno. Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu prvi je dokument takvog tipa na Mediteranu koji će postaviti nove standarde upravljanja ribarstvom u regiji i odrediti daljnji razvoj ribarstva na Jadranu, navode iz Ministarstva u priopćenju o konferenciji.

Prenose i poruku povjerenika Karmenu Vella da je donošenje Višegodišnjeg plana upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu nužno, i da, unatoč svim naporima Italije, Slovenije i Hrvatske u provođenju mjera zaštite ribljeg fonda, znanstveni podaci govore da sve te mjere nisu dovoljne. Stoga je naglasio nužnost primjene mehanizama koji su se već pokazali učinkovitima u drugim dijelovima europskog ribolovnog mora i pozvao prisutne na prihvaćanje prijedlog Komisije.

Ministar Tolušić kaže kako se Hrvatska, zajedno s ostalim jadranskim zemljama, već dugo zalaže za prepoznavanje naših potreba i zaštitu naše ribe i naših ribara. “Iskreno se nadam da smo zajedno sa Slovenijom i Italijom pokazali da je Jadran more koje zaslužuje posebnu pozornost i posebnu regulaciju. Naše stajalište je jasno, želimo zadržati princip upravljanja ribolovnim naporom i ne želimo uvođenje sustava ulovnih kvota jer smatramo da je pristup koji unazad nekoliko godina primjenjujemo učinkovitiji u zaštiti našeg ribljeg fonda i europskog ribolovnog mora u cjelini”, izjava je ministra koja se prenosi u priopćenju.

I u izjavi novinarima Tolušić je istaknuo kako sva nastojanja i Komisije i Ministarstva, kao i naših ribara, imaju u istom smjeru – očuvanju ribljeg bogatstva, ali se možda malo razlikuju u načinu kako doći do toga.

“Europska komisija dala je jedan prijedlog koji definitivno ide u dobrom smjeru, ali ga treba razrađivati. Hrvatska strana smatra da smo mi dosad postavili puno ograničenja, pokušavamo s našim ribarima ostvariti komunikaciju koja je za sada na odličnoj razini, shvaćamo bitnost očuvanja ribarskih stokova odnosno ribnog bogatstva i činit ćemo sve to i u budućnosti. Ovo što je sada Komisija predložila je jedan nacrt uredbe, koja će se raspravljati i koja se sigurno neće donijeti bez suglasnosti s Hrvatskom, Slovenijom i Italijom. Smatram i da mi najbolje znamo koliko i što se lovi i što se događa u Jadranskom“, rekao je Tolušić, dodajući kako će se u daljnjoj raspravi i komunikaciji s Komisijom koristiti i znanstvena istraživanja niza znanstvenih institucija.

Ministar također vjeruje kako će se naći zajednički jezik i ispravan put, koji će biti na zadovoljstvo i Komisije i hrvatske strane.

Inače, ministar Tolušić i povjerenik Vella u Zadru su obišli i luku Gaženica i ribarsku flotu, a sastali su se i s hrvatskim ribarima koji su povjerenika upoznali s problematikom i specifičnostima ribarstva u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. (H)

Pročitajte još vijesti!

jezercica

Terme Jezerčica najavljuju ulaganja od 48 milijuna kuna u tri projekta

Terme Jezerčica u idućem će razdoblju uložiti ukupno 48 milijuna kuna u tri projekta proširenja kapaciteta i ponude –

Read More...
1kuhinja

Na Danima poslova u turizmu 70-ak poslodavaca

Procjenjuje se da će ove godine za rad u turističko-ugostiteljskim zanimanjima trebati 15 do 20 tisuća radnika, istaknuto je

Read More...
Nestle

Nestle prodao američko poslovanje sa slatkišima Ferrerou

Švicarski prehrambeni div Nestle dogovorio je prodaju svog američkog poslovanja sa slatkišima talijanskom Ferrerou za 2,8 milijarde dolara, čime

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!