Tomislav Kulić novi predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK

In Trgovina na veliko
Tomislav Kulić

Bolnice su dužne veledrogerijama više od 3,5 milijarde kuna.

„Veledrogerije su važan, neizostavni dio zdravstvenog sustava, ali i gospodarstva u cijelosti. Važnost veledrogerija je posebno došla do izražaja tijekom pandemije koronavirusa gdje su veledrogerije unatoč svim problemima osigurale neprekinutu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda svim subjektima u zdravstvenom sustavu. Pokazali smo spremnost i uspješno odgovorili na sve izazove“, rekao je novoizabrani predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić.

Poručio je i kako u Hrvatskoj već dugi niz godina veledrogerije osiguravaju financijsku održivost zdravstvenog sustava, što svakako ne bi trebala biti njihova uloga. „Prema podacima Hrvatske gospodarske komore prikupljenim do 31. svibnja ove godine od 37 tvrtki članica ukupan dug bolnica iznosi 3.518.934.193,86 kuna“, iznio je Kulić, dodavši kako je rješavanje dugova zdravstva, primarno bolnica i uspostava financijski održivog modela suradnje jedan od ciljeva rada Udruženja.

Napominje da problem nagomilanih dugovanja bolnica nije od jučer i nada se da neće samo on obilježiti rad Udruženja, ali činjenica je da je situacija postala neodrživa. „Krajnje je vrijeme da se problem dugovanja bolnica postepeno počne rješavati kroz jasno definiran plan i na način da Udruženje bude partner sustava, sugovornik ministarstva zdravstva, ministarstva financija i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje“, apelirao je Kulić dodavši kako svi zajedno moramo aktivno raditi na poboljšanju sustava, a posebice na njegovoj financijskoj održivosti što će, smatra, biti jedan od najvećih izazova u nadolazećem periodu.

Osim toga, Udruženje u svom planu rada navodi i djelovanje u okolnostima pandemije osiguranjem neprekinute isporuke lijekova unutar promijenjenih okolnosti u opskrbnom lancu, rad na razumijevanju i jačanju uloge veledrogerija u zdravstvenom sustavu i društvu općenito, daljnji rad na primjeni i jačanju smjernica dobre distributivne prakse i drugih standarda u poslovanju, praćenje regulative i tržišnih trendova, proaktivno djelovanje kroz pripremu i implementaciju novih regulatornih standarda te unapređenje rada kroz razmjenu informacija, znanja i iskustva sa strukovnim udrugama veledrogerija iz drugih zemalja.

Kulić inače ima više od 25 godina iskustva u veledrogerijskom poslovanju koje je stjecao kroz različite pozicije unutar korporativnog internacionalnog okruženja u tvrtki PHOENIX Farmacija. Od 2012. član je Uprave PHOENIX Farmacije za logistiku, a od 2018. zadužen i za financijsko poslovanje. Aktivno je sudjelovao u implementacije EU Direktive o krivotvorenim lijekovima u Hrvatskoj, a od 2017. član je Upravnog odbora Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova.

Inače, prema NKD-u, trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima obuhvaća tvrtke koje se bave trgovinom na veliko lijekovima, medicinskim proizvodima, medicinskim instrumentima i opremom, te ortopedskim pomagalima. Ukupni prihod tvrtki iz područja trgovine lijekovima, kojih ima 324 i zapošljavaju više od četiri tisuće zaposlenika, je 13.896.351.984,00 kn za 2018. godinu, što čini oko šest posto ukupne trgovine.

You may also read!

wall

Svjetske burze prošloga tjedna pale s rekordnih razina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno pale jer su zbog daljnjeg širenja koronavirusa i slabih makroekonomskih

Read More...
trump

Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245 tisuća radnih mjesta

SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno

Read More...
radnik

Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto

Potražnja za radnicima prošle je godina pala za četvrtinu u odnosu na 2019., a veliki porast se ne očekuje

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.