Trgovci se sve češće susreću s krađama

In Trgovina na malo
hgk

Predsjedništvo Vijeća Udruženja trgovine sastalo se kako bi raspravilo o zaključcima artikuliranim na nedavno održanoj konferenciji o trgovini u organizaciji HGK, a vezanim za aktualnu problematiku u djelatnosti trgovini poput manjka zaposlenih u trgovini, rada trgovina nedjeljom, Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse i pitanja problematike sve učestalije organizirane krađe u trgovinama.

“Premda je trgovina jedan od najvećih poslodavaca u Republici Hrvatskoj, 15,4% svih zaposlenih radi u djelatnosti trgovini, posljednjih godina, veliki broj trgovaca u suočava se s manjkom radne snage, posebno određenih vrsta zanimanja, među kojima između ostalih izdvajamo, zanimanje prodavača, mesara, skladištara, vozača, blagajnika, pekara” rekla je direktorica sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić. Dodala je i kako je problem manjka zaposlenih u trgovini sada prisutan tijekom cijele godine, zbog čega su trgovci pozdravili liberalizaciju zapošljavanja stranaca kojeg je donio novi zakonodavni okvir, ali i zapošljavanje studenata i umirovljenika.

“Trgovci se između ostalog sve češće susreću i sa problematikom krađa u trgovini”, naglasio je Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK, dodavši kako je sve više onih organiziranih kradljivaca koji kradu visoko vrijednih proizvoda i dalje ih preprodaju na sivom tržištu. Na Vijeću je zaključeno da će se ispred Hrvatske gospodarske komore poduzeti potrebne aktivnosti prema nadležnim tijelima, a sve u cilju konkretnih prijedloga struke za rješavanje navedene problematike.

Budući da struka nema jedinstveni stav oko rada nedjeljom u trgovini, zaključeno je da je potrebno razraditi modele koji bi iznjedrili zadovoljavajuća rješenja i za poslodavce i za zaposlene po pitanju ograničavanja rada nedjeljom poput primjerice povećavanja cijene rada nedjeljom, ograničavanja broja radnih nedjelja tijekom godine i sl.

You may also read!

Hrvatski izvoznici moraju agresivnije nastupati u Rusiji

Hrvatski izvoznici moraju agresivnije nastupati u Rusiji

„HGK već godinama podržava širenje poslovanja naših članica u Rusiju upoznavajući ih s poslovnim specifičnostima pojedinih regija. Novosibirska oblast

Read More...
kava

Zagrebački ugostitelji zadovoljni nižim PDV-om za jelo, no žele i za kavu i pića

Zagrebački ugostitelji zadovoljni su smanjenjem stope PDV-a za jelo na 13 posto od početka iduće godine, no smatraju da

Read More...
inovacije

Inovacije srž poduzetništva temeljenog na znanju

„Inovativnost je temelj globalne konkurentnosti, a inovacije su nužne ako želimo izvoziti i biti uspješni. Zato moramo stvoriti sustav

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.